Srđan Dinčić: Ispod nevidljivog kišobrana

Srđan Dinčić, stand up komičar i aforističar, razmenio je s nama par reči na temu Stand up komedije i humora i najavio nam predstojeći događaj koji željno iščekujemo 2. marta.

srdjan-dincic-profil-w4501. Zašto baš naziv „Ispod nevidljivog kišobrana“ za ovaj specijal?

Humor je nevidljivi kišobran koji nas štiti da ne idemo kroz život „kao pokisli“.

2. Koliko je ovaj događaj „potreban“ domaćoj sceni StandUp-a?

Mi iz organizacije Standup.rs trudimo se da kroz ovakve događaje (Standup Fest, Standup karavan, specijali komičara i sl.) SU komediju kao novi žanr predstavimo publici u Srbiji u što boljem svetlu i kvalitativno što približnije nekim kriterijumima koji su u svetu već postavljeni. Sa razvitkom scene neminovno je da dođe i do nus-pojava stand up-a koje neupućene ljude mogu odvesti na pogrešan kolosek i servirati im pogrešnu sliku o tome šta stand up komedija zapravo jeste. Pokušavamo da ih preteknemo i pokažemo da stand up nije pričanje bajatih viceva i kreveljenje bez smisla već zdrav humor kroz koji može da se provuče i poneki stav i poruka.

3. Koliko je potrebno hrabrosti da se izađe pred publiku?

Publika ne drži bajonete uperene u komičara (uglavnom ne) tako da nije potrebna neka prevelika hrabrost, mislim da su potrebniji dobra priprema i kvalitetan rad na nastupu.

4. Kad izađeš pred ljude imaš direktnu komunikaciju sa publikom. U kojoj meri imaš pripremljen i uvežban materijal, a koliko imaš prostora da improvizuješ?

Uvežban materijal je osnova od koje sve kreće, a poprilično zavisi od publike koliko će biti improvizacije. Ukoliko su ljudi spremni na interakciju, nastup može da ode u potpuno drugom smeru od planiranog i to su situacije koje najviše volim u stand up-u.

5. Da li se desi da publika ne reaguje na „fore“? Koliko je teško održati dobru saradnju sa publikom?

Desi se ponekad da publika ne reaguje onako kako sam planirao. To obično znači da sam nešto zeznuo, dodao suvišne reči, zbrzao u izgovoru ili samo promašio u proceni da je ta fora smešna i drugima, a ne samo meni. To je normalno i best of materijal se gradi tako što iz bezbroj ponavljanja poizbacuješ te delove koje ne prolaze ili ih prepraviš tako da su smešnije. Uglavnom nije teško održati dobru saradnju sa publikom jer čim su došli na veče stand up komedije znači da su voljni da se smeju.

6. Neću te pitati ko je i šta je Stand Up komičar, pitaću te šta StandUp komičar NIJE.

Stand up komičar NIJE zanimanje koje je jednostavno objasniti rodbini kad te na slavi pitaju „A čime se ti ono beše baviš?“

7. Aktivan si na društvenim mrežama. Koliko ti društvene mreže idu u korist u cilju promocije onoga što radiš?

Što je za penzionerku red u pošti to su za mene Facebook i Twitter. Odlično sredstvo za razmenu informacija.

8. Da li je teško baviti se ovim poslom u našoj zemlji?

Jedan od glavnih faktora u humoru je faktor iznenađenja, a ljude u Srbiji je sve teže iznenaditi nečim. Toliko nam se suludih stvari dešava svakodnevno da je sve teže razlikovati zbilju od šale. Ponekad je teško već uvrnutu stvarnost dodatno uvrnuti. Dolazimo do toga da humoristi, komičari i satiričari neće morati da izmišljaju previše biće dovoljno samo da upiru prstom.

9. Koja bi bila tvoja definicija srpskog humora?

Možda je na ovim prostorima humor malo drugačije pozicioniran jer je silom prilika postao odbambeni mehanizam dok je u nekim manje turbulentnim sredinama pretežno alat za ubijanje dosade.

10. Gde pronalaziš inspiraciju? U situacijama, u ljudima oko sebe?

Stand up komedija je priča o svemu. U tome i pronalazim inspiraciju.

Print

Organizacija Standup.rs (www.standup.rs) osnovana je 15. juna 2010. godine. Primarni zadatak joj je da producira i realizuje klupske i pozorišne nastupe domaćih i regionalnih stand-up komičara (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina), konkurse za mlade talente, radionice i festivale u formi stand-up komedije. Od samog osnivanja aktivno se radi na stvaranju šire scene stand-up komedije, izvođačke forme koja doskora nije postojala na ovim prostorima. Prioritet organizacije je da pomogne mladim umetnicima (koji izvode sopstveni komični materijal) da pronađu autentičan izraz i najkraći put do publike. Standup.rs intenzivno sarađuje sa srodnim udruženjima i komičarima iz regiona, ali i sa onima koji uspehe u ovom žanru nižu i u inostranstvu.

Najveći projekat organizacije Standup.rs do sada je StandUp Fest koji će se ove godine održati po četvrti put u Beogradu, u oktobru, a plan je da festival bude održan u još nekim gradovima. Za sada je uspostavljena saradnja sa Mariborom gde se održava StandUp Fest na Lentu kao i sa Belefom, gde se dve godine unazad održava „letnja“ verzija StandUp Fest-a. Dalje projekte i planove organizacija Standup.rs će objaviti u skoroj budućnosti.

Kako je stand up komedija žanr čija je vremenska odlika „ovde i sada“, organizacija Standup.rs u tom duhu pokušava da svaki put donese sveže i nove projekte, pa su najskoriji Prvi srpski stand up specijal u izvođenju Srđana Dinčića (2. marta 2014) i proslavljanje svetskog dana šale i to 1. aprila na velikom dešavanju u Dvorani Doma Sindikata, gde će nastupiti čak devet komičara iz Srbije i regiona (veče pod nazivom StandUp li li li li li li).

Standup.rs je jedina organizacija u Srbiji koja se na ovaj način bavi stand up komedijom a inicijator i organizator je prvog stand up nastupa u Srbiji u maju 2009. godine, i od tada vredno radi na rastu scene.

 

Foto: Standup.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: