Predstavljanje projekta Iznad Oblaka

U želji da vam predstavimo jedan neverovatan projekat koji nam dolazi iz "komšiluka", razgovarali smo sa Enom Rajić, studentkinjom psihologije na temu projekta Iznad oblaka, ali i na brojne druge interesantne teme o motivaciji, uspehu i želji da se mladi pokrenu na akciju. Upoznajte projekat Iznad oblaka i pronađite inspiraciju.
  1. Možete li nam predstaviti projekat Iznad Oblaka, kako je nastala ideja da pokrenete ovu priču i koji je cilj projekta?

Projekt “Iznad Oblaka” je novonastali projekt koji uključuje tjedne YouTube video snimke te svakodnevne postove u vidu motiviranja i poticanja kritičkog razmišljanja kod svih onih koji su spremni krenuti na put samorazvoja.

Ideja je nastala prije godinu dana u dogovoru s prijateljicom Elizabetom Petersdorfer s kojom sam na svojim početcima zajednički radila. Danas ona vodi vlastiti YouTube kanal “Bjutilogija”, a ja sam nastavila letjeti Iznad Oblaka.

Svrha mog projekta je poticanje ljudske samoaktualizacije. Cilj mi je potaknuti ljude na prevrtanje disfunkcionalnih životnih uvjerenja, preuzimanje odgovornosti za vlastiti život, a nerijetko ih i nasmijati. Želja mi je da ovaj projekt bude izvor njihove podrške, pozitivne energije i optimizma. Psihologiju studiram i godinama proučavam te znam koliko su mi samoj pomogli YouTube videi osoba koje se bave ovim područjem i koje su doticale milijune života. Moja je vizija to omogućiti i ljudima na prostorima bivše Jugoslavije.

  1. Kako je nastalo ime i zašto baš Iznad Oblaka?

Ime je nastalo sasvim spontano, a i zvučalo je najbolje. Iznad oblaka je uvijek mirno. Tu vlada lakoća postojanja. Kada ste iznad oblaka, vi imate širu perspektivu. Shvaćate da su oblaci samo iluzija i da su prolazni jer znate da ste u svakom trenutku sigurni. Tako pristup imam i prema životu.

  1. Kako kreirate sadržaj, odakle crpite ideje i koji sadržaji su najbolje prihvaćeni?

Ideje dolaze doslovno sa svih strana: od vlasitih životnih iskustava, rada s ljudima, fascinantnih spoznaja iz područja psihologije do jednostavnog promatranja svijeta oko sebe. Inspiraciju pronalazim i u muzici, u lijepim gestama koje svakodnevno primjećujem poput gentlemana koji pružaju prednost damama ili svaki put kada imam mogućnost da nekoga usrećim. Najbolje prihvaćen video je definitivno “Vođena meditacija za osjećaj radosti” s preko 7 000 pregleda što me jako veseli jer sam tek u začetcima svoje karijere. Općenito, dobro su prihvaćeni videi vezani uz meditacije, samopouzdanje te izlazak iz komfort zone.

  1. Možete li nam navesti neke primere tema koje obrađujete u video klipovima? Da li se bavite čisto motivacijom ili obrađujete i neke ozbiljnije teme?

U video klipovima obrađujem teme vezane uz muško ženske odnose (primjerice, zašto neki od nas nemaju “sreće u ljubavi” ili privlače emocionalno nedosutpne osobe). Sa svojom publikom dijelim i brojne tehnike za podizanje raspoloženja te načine na koje mogu razviti istinsko samopouzdanje, iskreno se radovati tuđem uspjehu, odbaciti svoje strahove, ostvariti željene ciljeve itd. Za sebe volim reći da nisam puki motivacijski govornik, već osoba koja druge želi potaknuti na dugoročne promjene tako da inspiraciju pronalaze u sebi. Hahaha, pored prethodno navedenih tema obrađujem i “ozbiljnije” teme vezane uz ishranu, religiju, a radim i intervjue, primerice – jedan je vezan uz prošlogodišnje poplave na našim prostorima.

  1. Imate li vi lično neki omiljeni inspirativni citat ili priču?

Teško mi je pronaći jedan omiljeni citat u moru velikana poput Martina Luthera Kinga, Majke Tereze, Mike Antića i njegove Besmrtne pesme, Salomonovog Hvalospjeva ljubavi… Ipak, jedan je citat za mene ipak citat nad citatima – a to je Charlie Chaplinov tekst “Kada sam zaista počeo voljeti sebe…”

  1. Kakve ste reakcije imali do sada? Da li vam se studenti obraćaju sa pitanjima i idejama se bavite određenom temom?

Reakcije su u 99% slučajeva pozitivne i ohrabrujuće. Naravno, uvijek postoje i oni koji vas ne sipmatišu, ali to je sastavni dio ovog posla. Uvijek kažem: postoje ljudi koji “dislajkaju” djetetov smijeh na YouTube-u ili neku humanitarnu akciju – kako je to moguće? Jednostavno, nikada se ne možete svidjeti svima. Ono što ja osjećam jeste da mi srce svaki put naraste „k’o kuća“ kad mi se mlade osobe jave, kad mi se povjere ili zahvale na nekom videu, tj. kada vidim dobru namjeru u čovjeku. A osjećaj koji nikada neću znati dovoljno dobro opisati riječima jeste osjećaj zajedništva kojeg zajedno gradimo na ovom projektu. Kad vidim kako se zajedno okupljamo te kako civilizirano i otvorenog srca razmjenjujemo mišljenja – i Bosanci i Hercegovci i Hrvati i Srbi i Slovenci i Makedonci – tada mi je srce na mjestu i tada znam da radim pravu stvar.

  1. Da li planirate da proširite projekat i organizujete neku radionicu ili predavanje?

Naravno, to je moja vizija i san kojeg sam lagano počela ostvarivati putem skype-a gdje besplatno vodim konzultacije i individualno pristupam svakoj osobi. Međutim, ne pristupam im kao stručna osoba jer sam još uvijek studentica psihologije već razgovaramo u jednoj opuštenijoj, neformalnoj atmosferi. Sve u svoje vrijeme J

  1. Da li je teško danas gledati na svet pozitivno i optimistično, pogotovo kada je reč o mladima i studentima koji su preokupirani problemima?

Znate, ja sam uvjerenja da se sve događa s razlogom, za neko veće dobro. Također, vjerujem da sve ono na što obraćamo pažnju privlačimo u svoj život. Newton je to već davno objasnio u svom trećem zakonu akcije i reakcije. Ako ste usmjereni na sve ono loše što se događa u svijetu, zatvarate se za mogućnosti pozitivnih iskustava. Činjenica jeste da je u svijetu mnogo siromaštva i nepravde, ali nemamo ništa od kukanja kao ni gledanja kroz “ružičaste naočale”. Ono na što ja potičem svoju publiku jeste: uradimo nešto – postanimo aktivisti koji će vlastitim primjerom doprinijeti kvaliteti ljudskih života. Počnimo od malih stvari poput davanja komplimenta nekome ili ustupanja mjesta u tramvaju – toliko je jednostavno. “Talk is cheap. Just do it.”

  1. Ukoliko bi neko iz Srbije želeo da vam se priključi da li je to moguće i kako?

Naravno da je moguće, tome bih se jako veselila. Za sve upite, prijedloge i ideje možete mi se obratiti na službenoj facebook stranici: https://www.facebook.com/pages/Iznad-Oblaka/1393098604295666?fref=ts, putem Twitera: @IznadOblaka, putem e-maila: iznadmalihoblaka@gmail.com, te na skype-u: iznad.oblaka1. Naravno, tu je i moj YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCVhHo_ewyEOOyZqU5MQJZSg. Radujem se novoj suradnji!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: