Nataša Malinović, PR&Event Manager Microsoft Development Center Serbia: ICT scena u Srbiji ima sjajan potencijal

Neosporivo je da su naši mladi talenti u oblasti ICT-a među najboljima u svetu. Naravno, jedna od želja studenata IT usmerenja jeste prilika da se usavršavaju i zaposle u Microsoft-u. Sa željom da vam približimo mogućnosti sticanja stručnog usavršavanja u Microsoft Development centru Srbija, razgovarali smo sa Natašom Malinović, PR&Event Manager-om MDCS na temu aktivnosti Microsoft Development centra i akcijama koje se organizuju za mlade talente.
  1. Možete li nam reći nešto više o učešću Razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji na sajmovima poslovnih mogućnosti i stručnih praksi? Da li Razvojni centar često učestvuje na sličnim sajmovima i šta studenti mogu očekivati na vašem štandu?

Razvojni centar Microsoft-a u Srbiji svake godine podržava i učestvuje na nekoliko sajmova zapošljavanja i stručnih praksi. Svi studenti i mladi ljudi koji vole programiranje i imaju talenta za IT uvek su dobrodošli na našim štandovima u okviru takvih događaja. Tada je idealna prilika da u razgovoru sa zaposlenima u Razvojnom centru saznaju sve što je potrebno kako bi aplicirali za uvek otvoren konkurs za radna mesta i stručnu praksu.

  1. U najavi je održavanje devetog po redu Bubble Cup takmičenja u programiranju za studente i srednjoškolce. Kakva su iskustva sa prethodnih takmičenja i šta možemo očekivati na predstojećem Bubble Cup-u?

Od svog osnivanja 2008. godine Bubble Cup takmičenje se do danas razvilo u prestižni međunarodni događaj, na kojem je do sada učestvovalo više od 3000 takmičara. Dosadašnja iskustva i o

rganizatora i učesnika su izuzetno pozitivna, zbog čega je takmičenje iz godine u godinu sve popularnije.Sigurni smo da će i Bubble Cup 9 ispuniti visoka očekivanja, i naravno pored programerskih izazova učesnicima pružiti i priliku da razviju trajnu saradnju i prijateljstva.

  1. Šta biste preporučili studentima koji možda još uvek nisu sigurni da li bi trebalo da se prijave za ovo takmičenje? Zašto bi trebalo da se priključe već brojnim studentima koji su učestvovali na takmičenju?

Pored, naravno, idealne prilike da testiraju svoje veštine programiranja i rešavanja algoritamskih zadataka, kao i mogućnosti da sa kolegama iz inostranstva ostvare bližu saradnju i komunikaciju kroz timski rad – Bubble Cup je jedno od retkih takmičenja koje im može obezbediti znanja potrebna za zaposlenje u najvećim svetskim IT kompanijama.

  1. Da li MDCS organizuje programe stručnih praksi za studente? Možete li nam predstaviti kako izgleda proces stručne prakse u Razvojnom centru i koja znanja studenti mogu steći?

Razvojni centar Microsoft-a u Srbiji ima otvoren konkurs za radna mesta i stručne prakse tokom cele godine. Tokom trajanja prakse stažistima su dodeljeni mentori, kolege-seniori koji već rade u Centru, i koji su zaduženi za pomoć i podršku na startu, kao i praćenje progresa na projektu na kojem je stažista tokom prakse raspoređen.Praksa u Razvojnom centruomogućavasticanje novih veština, znanja i iskustava, koja će svakome koje kroz nju prošao biti od neprocenjive vrednosti – bilo da ta osoba odluči da nastavi svoju karijeru sa nama, ili da profesionalni razvoj usmeri ka drugim ciljevima. Svi zainteresovani za praksu više informacija mogu dobiti na linku http://www.microsoft.com/serbia/mdcs/internship.aspx, ili putem email-a  mdcsinfo@microsoft.com

ZEC@BEOTEL.RS WWW.ZEC.RS0653237853
ZEC@BEOTEL.RS WWW.ZEC.RS0653237853
  1. Možete li nam reći nešto više o samom profilu studenata i mladih talenata koji se pridružuju Razvojnom centru Microsoft-a u Srbiji? Studenti kojih fakulteta i usmerenja se mogu prijaviti za program prakse?

Uvek volimo da istaknemo da iako najveći broj zaposlenih u Centru čine diplomirani inženjeri elektrotehnike, računarstva i matematike – zapravo svi oni koji vole programiranje mogu da se prijave za posao ili praksu. Zaposleni u najvećem procentu rade na pozicijama pod nazivom Softver inženjer (Software Engineer) i Program menadžer (Program Manager). Isto tako podsećamo studente da ne postoji ni ograničenje koje se odnosi na godinu studija, jer se već nakon prvog semestra može dobiti praksa.

  1. Postoje li planovi za neki naredni projekat ili događaj namenjen studentima i mladim talentima?

Od 14. do 23. jula 2016. godine u saradnji sa istraživačkom stanicom „Petnica“ organizujemo seminar iz Machine Learning-a. Tokom seminara predavači, zaposleni u Razvojnom centru Microsoft-a u Srbiji, podeliće svoje iskustvo i znanje iz ove oblasti. Celodnevi kursevi uključivaće teoretski i praktičan rad, tokom kojeg će učesnici raditi na projektnim zadacima zajedno sa ekspertima u ovim poljima, a sve sa cijem sticanja novog znanja i unapređivanje već postojećeg. Kako je sve izgledalo prošle godine zainteresovani mogu da vide na internet stranici: http://psiml.petnica.rs

  1. Iz ličnog iskustva, kako biste opisali ICT scenu u Srbiji i da li se naši mladi talenti mogu porediti sa svojim kolegama iz inostranstva?

ICT scena u Srbiji ima sjajan potencijal, ali je za nju, kao i za sve aspekte društva koje želi održiv razvoj, neophodno sistematsko ulaganje. Konkretno u IT sferi to znači da se mora početi od osnove, odnosno obrazovanja, i odatle graditi i razvijati kreativna i inovativna sredina za sve mlade ljude koji u IT sferi vide svoju, i budućnost svojih zajednica.

  1. Možete li nam reći nešto više o značaju i uticaju MDCS u opštem razvoju ICT-a u Srbiji i ulaganju u rad sa mladim talentima?

Razvojni centar Microsoft-a u Srbiji pruža podršku i saradnju mnogobrojnim inicijativama koje su usmerene upravo na ICT edukaciju mladih, i u budućnosti bismo svakako voleli da vidimo da takve inicijative urode većim interesovanjem mladih za programiranje, a samim tim i većim brojem inženjera. Oni su budućnost ne samo ICT scene u Srbiji, već i sveukupnog ekonomskog razvoja i napretka.

  1. Kako izgleda život i rad u MDCS u Beogradu? Zašto jedno takvo okruženje može predstavljati inspiraciju mladima da požele da rade upravo u Razvojnom centru Microsoft-a u Srbiji?

Razvojni centar Microsoft-a u Srbiji predstavlja sredinu koju odlikuje kreativnost, talenat, dinamičnost, vizija, kao i ambicija i spremnost da se reše i najkomplikovanijizadaci i problemi. Ukoliko mladi ljudi, koji vole programiranje, takvo okruženje doživljavaju kao inspiraciju – naša vrata su im širom otvorena.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: