Intervju Veslački klub Univerziteta u Beogradu

Povodom osvajanja trećeg mesta u trci na 1000m na međunarodnoj univerzietskoj regati u Francuskom gradu Nant, razgovarali smo sa članovima veslačkog kluba „Beogradski univerzitet“ o veslanju, našem jedinom studentskom timu u ovom sportu, osvojenim nagradama i predstojećim takmičenjima.
 1. Možete li nam reći nešto više o samom klubu, nastanku i današnjim aktivnostima?

Inicijativa za razvoj studentskog veslanja potekla je od studenata Fakulteta organizacionih nauka, bivših veslača. Želja ove grupe studenata bila je da studentska populacija ima mogućnost da trenira i takmiči se u ovom jedinstvenom sportu, po ugledu na poznate univerzitetske klubove Oksford i Kembridž i druge univerzitetske klubove u Evropi i Svetu. Na stranim univerzitetima studenti imaju mogućnost da, pored studiranja, vreme provode u okviru veslačkih klubova što predstavlja dodatnu vrednost studiranja.

Do sada najveću podršku u nabavci opreme dao bivšvi veslač iz Nemačke, koga smo upoznali na jednoj regati. On je od nemačkih veslačkih klubova nabavio jeftine veslačke čamce i dovezao ih u naš Klub.

U realizaciji ove inicijative do sada je dosta urađeno: registrovan je Veslački klub „Beogradski univerzitet“, adaptiran je objekat na Adi Ciganliji koji se koristi za organizaciju treninga, nabavljena je oprema neophodna za organizaciju treninga, organizovana je međunarodna studentska veslačka regata „Kapetan Miša“, realizovane su promotivne aktivnosti po fakultetima i dr. U vođenju Kluba na volonterskoj bazi konstantno učestvuje oko deset članova. Od ovog meseca, u Klubu će biti angažovan sportski stručnjak, kako bi se podigao nivo kvaliteta treninga.

 1. Koji je najveći uspeh kluba?

Najveći uspeh Kluba je to što smo dostigli cifru od 600 dolazaka koje članovi Kluba ostvaruju u jednom mesecu. Drugačije rečeno, 600 puta oko 50 veslača i veslačica u jednom mesecu dolazi na treninge (nešto više od 10 treninga po članu). Naš uspeh merimo brojem članova, brojem održanih treninga, brojem izlazaka na vodu, brojem preveslanih kilometara, brojem pretrčanih kilometara itd. Po tome smo malo drugačiji od većine sportskih klubova u Srbiji.

IMG_8282-760x380

 1. Da li je ovo jedini studentski, odnosno univerzitetski, veslački klub u našoj zemlji?

Nažalost, tako je. Ovo je jedan od retkih pravih studentskih sportskih klubova, kada govorimo o svim sportovima. Na fakultetima uglavnom postoje sekcije za različite sportove, ali je u njima više zastupljen imperativ pobede nad drugim timovima nego što je to u našem veslačkom klubu. Naš klub pokušava da pruži mogućnost svim studentima da se bave sportom, a ne samo bivšim veslačima i uspešnim sportistima.

 1. Po vašem mišljenju, da li postoji veliko interesovanje za veslanje među mladima i studentima u Srbiji?

Veslanje je sigurno zanimljiv sport za sve, pa i za studente. Ipak, postoje neki preduslovi koji bi trebalo da budu ispunjeni, kako bi se studenti više bavili ovim sportom. Pre svega mislim na potrebnu infrastrukturu. U pitanju je skup sport, oprema je izuzetno skupa kao i održavanje iste. Ovi troškovi svakako podižu cenu članarine, koja možda odvraća veći broj studenata. Mi se trudimo da studentima ponudimo da što povoljnije mogu da treniraju veslanje, ali zbog toga mali budžeti sa kojima raspolažemo ne mogu da pruže ni blizu dobre uslove kao što to imaju studenti u drugim državama Evrope.

STE_9063-760x380

 1. Možete li nam opisati i preneti opšti utisak sa takmičenja u Nantu?

Utisak takmičenja u Nantu se može opisati kao jedinstveno i neprocenjivo iskustvo.

Učestvovalo je 17 timova iz Francuske, Nemačke, Španije, Poljske i Srbije. Za 2 dana trajanja regate, ekipa VKBU je učestvovala na 6 trka u 2 discipline (1000 i 500 metara) i osvojila 3. mesto u disciplini na 1000m plasiravši se u finalu odmah iza ekipa Karlsruea i Nanta, a ispred ekipe iz Pariza.

Ceo tim VKBU je dao svoj maksimum i zasluženo izdejstvovao plasman u finale, a kasnije i 3. mesto uz vođenje i bodrenje od strane iskusnog kormilara, malog francuza Luia.

Ekipa VKBU je sama finansirala put i učešće na regati, a posebnu podršku je pružila kompanija Nordeus koja je obezbedila veslačku opremu za pripreme i takmičenje.

IMG_8278-760x380

 1. Da li je konkurencija na na evropskom nivou jaka, ukoliko izuzmemo najpopularnije klubove sa Kembridža i Oksforda? I kako se naši timovi kotiraju?

Ekipe Oksforda i Kembridža, sa kojima smo imali prilike više puta da se susretnemo na regati Sv. Duje u Splitu, predstavljaju svojevrsnu svetsku silu studentskog veslanja. Pravo je zadovoljstvo stati „na crtu“ sa takvim ekipama jer su to Klubovi koji imaju istoriju univerzitetskog veslanja staru preko 200 godina.

Ako sagledamo druge timove i klubove iz Evrope, možemo reći da su ekipe iz Hrvatske, Holandije i Nemačke tradicionalno dosta jake po pitanju studentskog veslanja jer gaje istoriju ovog prestižnog univerzitetskog sporta već dugi niz godina. Ekipe iz Španije, Poljske i Francuske se mogu svrstati u malo slabije, ali svakako da ovo nije uvek pravilo jer jačina čamca zavisi od sezone do sezone i od ekipa koje se sastavljaju i uveslavaju svake godine.

Što se tiče naših posada, za sada su samo ekipe Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu odmeravale snage sa drugim posadama iz Evrope i moramo istaći da smo imali zapažene uspehe u poslednjih par godina (veslački osmerac iz Novog Sada je osvojio drugo mesto na regati u Splitu 2014. pobedivši ekipu Kembridža i Splita dok je ekipa VK BU osvojila već pomenuto 3. mesto u Nantu ove godine).

Svakako, ono što je jedan od ciljeva našeg kluba jeste održavanje i širenje tradicije univerzitetskog veslačkog sporta na što više univerziteta i fakulteta u Srbiji kako bi se stvorila što veća konkurencija koja nesumnjivo dovodi do napretka i baze veslača koji bi mogli da pariraju najjačim evropskim i svetskim univerzitetskim posadama u budućnosti.

 1. Koliko dugo ste se pripremali za Međunarodnu univerzitetsku regatu u Nantu?

Pripreme su praktično trajale od jeseni prošle godine kada počinje zimski deo trenažnog ciklusa i spremanje forme za sledeću sezonu. Cilj je unapred bio postavljen, a to je bilo učešće na samoj regati. Rezultat koji je usledio je bio svojevrsna nagrada za vredan trud i rad ekipe tokom zimske sezone.

 1. Da li vas uskoro očekuje neko novo takmičenje?

U narednom periodu očekuju nas takmičenja u Srbiji (Vojvodina open u julu i Beogradska internacionalna regata u septembru) i regata u Tibingenu – Nemačka u oktobru na kojoj naš klub učestvuje poslednje 3 godine.

 1. Kako vam se neko može pridružiti i postati član tima?

Svako ko želi s može da dođe kod nas na klub u terminu treninga. Čekaće ga trener, teretana, oprema, čamci, reka, jezero, lepo vreme. Novi članovi dolaze svakog meseca. Broj članova se povećava. Svi su dobrodošli.

 1. Da li studenti mogu da se pridruže klubu i rekreativno se bave veslanjem?

Naravno. Od ovog meseca Klub ima mnogo bolje uslove za treniranje. Još nismo blizu maksimalnog kapaciteta koji Klub može da podnese, tako da su novi članovi dobrodošli.

 1. Da li devojke imaju svoj tim?

Ponosni smo na broj devojaka u Klubu. Oko 30-40% svih članova čine devojke.To nam mnogo znači. Jednostavno se i muškarci bolje ponašaju kada su tu devojke. Ove godine ćemo na državnom prvenstvu, pored muških posada, prijaviti i ženski osmerac. Nema mnogo klubova u zemlji koji imaju ženski osmerac.

 1. Kako svi mi možemo podržati vaš rad i promovisati Veslački klub Univerziteta u Beogradu?

Podrška nam je dobrodošla od svih. Klub možete podržati na mnogo načina: promovisanjem aktivnosti Kluba i širenjem informacija o nama, time što ćete priču o nama širiti i među korporativnim sektorom, tako što ćete doći da trenirate sa nama… Svi mi koji smo angažovani u vođenju Kluba to radimo na volonterskoj bazi. Odatle garancija da će svaka finansijska i nefinansijska pomoć namenski otići na nabavku boljih čamaca, nove opreme i sl. Sve što smo do sada uradili i jeste nastalo na osnovu toga što su se kompanije i ljudi dobre volje okupili i uložili sredstva u izgradnju objekta u kome se nalazimo. Da nije bilo podrške do sada, sav naš entuzijazam ne bi dao ni blizu ovakve rezultate. Takođe, smatramo da je bitno da priču o razvoju našeg Kluba ispričamo svetskoj veslačkoj javnosti, jer smo shvatili da ta javnost ovakvo angažovanje mnogo više priznaje od domaće javnosti.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: