Dragiša Nikolić, Student Adventures – Work and Travel program prekretnica u životu

Svoje lično iskustvo preneće vam Dragiša Nikolić, generalni menadžer i vlasnik Student Adventures agencije, s kojim smo imali priliku da razmenimo par reči o doživljajima koji vas očekuju ukoliko se otisnete u ovu avanturu!

1. Šta nam možeš reći o svom iskustvu sa Work and Travel programima?

Work and Travel program je definitivno prekretnica u mom zivotu! Prvi put sam otputovao u Ameriku 2007. Godine kao polaznik Work and Travel programa. Verujte mi bio sam totalno zbunjeni klinac koji se odjednom našao na drugom kraju sveta. Frapantne zgrade, besprekorno čisti gradovi, odsutnost histerije vozača u saobraćaju i ljubaznost svuda oko vas su defintivno moja prva impresija. Ono što svakako opisuje njihov stil funkcionisanja je apsolutno poštovanje vas i vašeg vremena, zarada koja je srazmerna trudu i angažovanju, nova poznanstva, sjajna iskustva, obilasci destinacija koje sam do tada viđao samo na filmovima. Sve u svemu, Work and Travel program je potpuno uticao na dalji tok mog života i svim srcem ga preporučujem studentima.

2. Šta studenti mogu očekivati od Work and Travel programa?

Od Work and Travel programa student mogu očekivati pre svega jedno totalno drugačije leto. To je zaista period života kada student ubrzano odrastaju i zavise od samog sebe mnogo više nego kada su u svojoj zemlji. Sama činjenica da raspolažete, za naše standarde, ozbiljnim novcem koji sami zarađujete čini ovaj program vrlo posebnim. Morao bih da naglasim da sam svedok i promene kompletnog načina razmišljanja mnogih koji su po povratku sa programa nastavili studije puni elana i novih ideja. Međutim, iako je zarada neizbežan deo ovog programa, nikako nije i jedini benefit. Neke stvari jednostavno ne možete dovoljno dobro opisati rečima, morate ih doživeti da biste razumeli.

Insta-image-1

3. Tri razloga zašto bi trebalo da se prijavimo za W&T program u Americi.

Novo nezaboravno životno iskustvo, putovanja iz snova, dobra zarada!

4. Tvoj savet studentima, kako da se opredele za pravi program.

Pre svega svestan sam činjenice da smo u Srbiji danas toliko toga željni. Tako da, motive studenata za prijavu na program su vrlo različiti. Nekome je primaran dobar provod, nekome usavršavanje jezika, a nekome samo zarada. Međutim, neretko se ti motive nakon dolaska u USA promene. Onog trenutka kada student shvate da je letovanje na Havajima, gledanje Đokovica u finalu US Opena, lud provod u Majamiju ili pak osećaj hangover-a u Las Vegasu nešto što im je mnogo pristupačnije nego što su ikada mogli zamisliti i vrednije od samog novca, sve dobija potpuno drugačiju dimenziju. Svakako savetujem studentima da izaberu onaj program, sa kojim pre svega veruju da će oni uživati u samom boravku u USA. Neka im zarada i satnica ne budu glavna vodilja i na pravom su putu, dobru zaradu će svakako imati, ali nezaboravne trenutke sami stvaraju.

DSC_1306 copy

5. Šta je to na šta bi studenti trebalo da obrate pažnju pri odabiru agencije?

Upoznat sam sa tim da studenti uglavnom obiđu više agencija pre samog odabira jedne. Međutim, ja konstantno sugerišem studentima da razgovor u agenciji i saveti koje im zaposleni mogu dati su od krucijalnog značaja, jer saveti drugara (i drugara od drugara) koji su bili već na programu često mogu biti samo pojedinačna iskustva (bilo previše dobra ili previše loša). Svakako, ono najbitnije je da treba izbegavati agencije koje su jako kratko na tržištu ili su suviše male, jednostavno ne mogu ponuditi studentima previše opcija. Sa druge strane, defintivno ne treba nasedati na preuveličane priče o abnormalnoj satnici, kojoj su neretko sklone neke agencije. Verujte mi, mnogo je bitnije koliko sati radite i da li možete u datoj sredini naći neki dodatni posao. Studenti koji se vode logikom i oprezom, retko će pogrešiti. Svi članovi našeg Student Adventures tima su višegodišnji učesnici Work and Travel programa i uvek mogu podeliti sa studentima koji dobronameran savet više.

6. Šta studenti koji su bili na W&T programu ističu kao najvažniji momenat tokom programa, da li na njih veći utisak ostavlja posao i iskustvo koje stiču, ljudi koje upoznaju, obilazak SAD-a…?

Kao što već rekoh, benefiti koje student stiču učestvovanjem na Work and Travel program su višestruki. Većinu istih studenti postanu svesni tek nakon povratka u Srbiju. Ono što naši dragi polaznici/drugari ističu je svakako nivo engelskog jezika koji im se neverovatno poboljša. Takođe, način na koji američki nestvarno uređen sistem funkcioniše je verovatno prva stvar koju bi svi poželeli da implementiraju kako u svoj život tako i u svoju zemlju. Za ovim ne zaostaju ni putovanja, fantastične fotografije po društvenim mrežama (uz komentare prijatelja “Hoću i jaaaaa”, “Vodi me sa sobom…”), prijateljstva koja se nastavljaju, zarada koju je definitivno kao student nezamislivo priuštiti sebi u Srbiji, sticanje odgovornosti i radnih navika ili možda neka internacionalna ljubav…uh, toliko je toga. 🙂

Saznajte više o programima agencije Student Adventures na www.studentadventures.rs ili nas kontaktirajte na mail: office@studentadventures.rs ili telefonom +381(11)365-0086 ili +381(60)365-0091.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: