Dizajn koji svi žele, Movanas Dizajn

Vredne ruke ovih devojaka pretvaraju u magiju odevne predmete i naj taj način omogućavaju da se, u moru istih, razlikujete i privučete pažnju. Movanas Dizajn postoji već nekoliko godina a čini ga dvojac Marija i Jovana Stojanović. Ove devojke su uspele da naprave brend koji je poznat po oslikanim čarapama, ali u svojoj ponudi imaju za svakoga po nešto, za mlađe i starije dame, male i velike princeze, ali nisu zaboravile ni jači pol.
  1. Kako ste došle na ideju da se bavite oslikavanjem čarapa i izradom rajfova?

Ideja je došla spontano. Pošto se Jovana na Fakultetu umetnosti dosta bavila slikanjem (iako je bila na smeru Grafički dizajn), poželela je i da ukrasi crtežima neke delove garderobe, posebno bluze, majice i suknje. Tako je sve počelo. A onda je zaintrigirao oblik noge i krenula je da istražuje kako bi bilo oslikavati čarape, površinu koja je iskrivljena, gde slika nije u jednoj ravni, već bi trebala da ide oko noge i da motivi budu predstavljeni tako da prate njenu liniju. Ubrzo je uvidela da je takav način slikanja veoma zanimljiv i to ne samo za nju, već i za kupce, pošto je to postao naš najtraženiji proizvod.

  1. Koliko je bilo teško doneti odluku koji fakultet upisati?

Nije bilo teško, pošto je Jovana pre fakulteta završila i srednju Umetničku školu, pa je još tada trasirala svoj put i izabrala karijaru, a fakultet Umetnosti je onda bio samo logičan sled događaja. Marija je, iako umetnica u duši, ipak odabrala karijeru u menadžmentu i biznisu i odlučila da upise Fakultet Organizacionih Nauka. Sada nam je ta kombinacija obrazovanja iz oblasti umetnosti i menadžmenta vrlo dragocena i svakodnevno koristimo blagodati, na prvi pogled, dijametralno različitih oblasti, koje kada se nadopunjuju daju savršen spoj.

  1. Koje su to pozitivne strane, a koje negativne sa kojima se susrećete svakodnevno baveći se umetnošću u našoj zemlji?

U svakom poslu, naravno, postoje i pozitivne i negativne strane. Mi se trudimo da sagledavamo pozitivne, a negativne, što je moguce više, zanemarimo. Dobra stvar kod bavljenja umetnošću je što umetnost budi lepa osećanja u ljudima, donosi slobodu u izražavanju i fleksibilnost u radu. Stvarati nešto novo, kreirati izgled nečega što će imati upotrebnu vrednost je neprocenjivo. Negativna strana je što dela umetničkog stvaralaštva ne spadaju u kategoriju osnovnih potrepština, pa u vreme krize, kada veliki broj ljudi ima ograničena finansijska sredstva, ne uspevaju da upadnu na spisak za kupovinu.

  1. Da li ste na studijama imale viziju da ćete se jednog dana baviti ovim što danas radite?

Ne sasvim. Jesmo negde znale ili osećale da ćemo oformiti svoju firmu koja će se baviti nekom vrstom dizajna, ali nismo baš imale iskristalisanu viziju koja će tačno oblast dizajna biti u pitanju.

  1. Imale ste i samostalne izložbe. Kako su posetioci reagovali na vaš rad i trud?

Do sada su naše samostalne izložbe bile uglavnom iz oblasti fotografije. Na našu veliku radost, uspele smo da prenesemo svoje zamisli i preko svojih radova ostvarimo komunikaciju sa publikom. Ali ipak svako ih je doživeo na svoj način, pronašao u njima i deo svog unutrašnjeg univerzuma, tako da su reakcije bile veoma pozitivne, kritike odlične.

  1. Koliko je potrebno da se izradi jedan par čarapa?

Duzina izrade jednog para čarapa uglavnom zavisi od složenosti motiva. Jovana koristi različite slikarske tehnike – crtež, lazur, slikanje u slojevima i mnoge druge. Slikanje u slojevima zahteva najviše vremena, pošto se svaki sloj mora prvo osušiti pre nego što se predje na sledeći, a nekad je potrebno čekati čak i za svaki sledeći potez četkicom. Takođe, bitna je i površina koja se oslikava, pa ako se rade čarapice u celini to zahteva mnogo više vremena nego kada su u pitanju samo manji elementi ili crteži. Dešavalo se da za pojedine dosta složene modele čarapica bude potrebno i po nedelju dana.

  1. Da li ste imale do sada neke neobične zahteve i koliko ih je bilo treško ostvariti?

Svaki kontakt sa kupcima, kao i dogovori oko motiva, su bili interesantni. Bilo je neobičnih želja, ali i onoga sa čime se ne slažemo. Često su nam tražili likove iz crtanih filmova ili neke druge poznate likove, maskote i slično. Sa time se ne slažemo i takve zahteve ne prihvatamo. Obično na početku naglasimo da će sve što budemo radile biti u našem stilu i od toga ne odstupamo. A bilo je i zahteva koje nije bilo lako ostvariti, iako su predstavljali pravi izazov. To su recimo bili prikazi nekih mesta ili događaja koji imaju veliki lični značaj za kupca, kućni ljubimci i uopšte sve ono sa čime imaju duboku emotivnu vezu i gde je teško ispuniti njihove želje, a ipak ostvariti svoju kreativnost i ostati u svom stilu.

  1. U čemu pronalazite inspiraciju i da li ono što stvarate isključivo zavisi od toga šta vam kao ideju predstavljaju buduće „vlasnice“ čarapa?

Inspiraciju pronalazimo kako u malim stvarima koje nas svakodnevno okružuju i koje sagledane na drugačiji način dobijaju posebnu draž, tako i u događajima, odnosima sa ljudima, muzici, prirodi, kosmosu, unutrašnjim razmišljanjima, snovima…Kada su u pitanju poručene čarape, naravno, trudimo se da napravimo kompromis između Jovaninih ilustracija i želja kupaca, da ispoštujemo njihove zamisli, ali da ih ipak ostvarimo na svoj način.

  1. Da li planirate neke novine u budućnosti?

Svakako. Inovacije su neophodne u svakoj oblasti poslovanja, kako bi omogućile opstanak brenda na tržištu, kao i rast i razvoj, a posebno u svetu mode i dizajna. Planiramo nove kolekcije rađene drugačijim slikarskim stilovima, sa različitim motivima i ilustracijama, ali i potpuno nove proizvode.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: