Stipendije za Politecnico di Milano

Italijanski Univerzitet Politecnico di Milano će u petak 22. maja u 18.00h održati prezentaciju master programa i stipendija u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu Kneza Miloša 56.

Prezentaciju će voditi arhitekta Ivan Mangov, predstavnik univerziteta Politecnico di Milano za Srbiju, koji će zainteresovanim studentima približiti proceduru prijavljivanja na konkurs za upis i dodelu stipendija. Biće reči o studentskom životu u Milanu kao i o mogućnostima zaposlenja nakon završenih studija.

Porded upisa na prvi semestar (koji startuje u oktobru 2016.) postoji i mogućnost prijavljivanja za upis na drugi semestar. Predavanja u okviru drugog semestra počinju u martu 2016. godine, a prijave će se primati u periodu od 3. juna do 5. avgusta 2015.

Studenti upisani na druggi semestar prate prvo predavanja drugog semestra, a zatim prvog. U drugoj godini kreću sa četvrtim, a zatim slušaju predavanja sa trećeg semestra, što je izvodljivo jer su svi predmeti u okviru master studija jednosemestralni.

Studentima će biti dostupne PLATINIUM (13.300€), GOLD (8.300€) i SILVER (3.300€) stipendije kao i ASP stipendije za studente sa visokim prosekom postignutim u dosadašnjem školovanju.

Stipendije su namenjene studentima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije. U proseku polovini studenata upisanih na master program biće dodeljena stipendija. Za dodelu stipendije nije potrebno posebno aplicirati, svi kandidati prijavljeni za upis na Master studije će biti automatski uzeti u obzir i za dodelu stipendije.

Kandidati koji budu primljeni na master studije, a kojima ne bude bila odobrena stipendija, mogu se upisati uz plaćanje godišnje školarine u iznosu od 3.300€.

Politecnico di Milano takođe nudi studentima smeštaj po povlašćenim cenama u nekom od sledećih studentskih domova. Cene smeštaja se kreću oko 300€ mesečno, ali variraju u zavisnosti od campusa, te je potrebno raspitati se za svaki pojedinačni studentski dom. Studenti koji budu dobili „PLATINUM“ ili „GOLD“ stipendiju imaće u okviru stipendije pokrivene troškove smeštaja.

Za upis na Master studije je potrebna bachelor diploma. Studenti koji još nisu diplomirali  mogu se upisati i bez prethodnog sticanja diplome, tako što će dostaviti uverenje sa fakulteta da mogu steći diplomu pre odlaska na studije u Milano. Studenti viših i visokih škola mogu konkurisati ukoliko nakon završenih studija na visokoj ili višoj školi završe još jednu godinu na nekom od akreditovanih fakulteta.

Odluku o prijemu kandidata kao i odluku o dodeli stipendije ili oslobadjanju od plaćanja školarine, donosi komisija sačinjena od profesora sa odseka za koji kandidati konkurišu.

Prilikom ocenjivanja dosijea kandidata komisija će obraćati posebnu pažnju na prosek u dosadašnjem studiranju, biografiju, motivaciono pismo i preporuku profesora.

 

Ivan Mangov je predstavnik univerziteta Politecnico di Milano za Srbiju, Crnu Goru i BiH. Za dodatne informacije o stipendijama i školarinama, kao i asistenciju prilikom konkurisanja, možete pisati na ivan.mangov@gmail.com

Uz pomenute stipendije Politecnico di Milano stipendira studente sa visokim prosekom (preko 9) za uključivanje u ASP program interdisciplinarnih kurseva.

Studenti upisani na ASP oslobodjeni su plaćanja školarine za master studije na Politecnico di Milano univerzitetu, a uz to im je obezbedjen i besplatan smeštaj u Milanu tokom studija, kao i finansijska sretstva za razvoj projekata (za 2012/13. finansijska sretstva iznose oko 2000€ po studentu).

Alta Scuola Politecnica (ASP) je elitna fakultetska ustanova za mlade talente koja nudi najboljim studentima priliku da razviju svoje interdisciplinarne sposobnosti kroz seriju inovativnih studijskih projekata ostvarenih u uskoj saradnji sa uticajnim pretstavnicima iz sveta biznisa i vladinih institucija.

Osnivači ASP su Politecnico di Milano i Politecnico di Torino, a nastavu mogu da pohadjaju isključivo studenti upisani na Master of Science studije. 150 izabranih studenata imaće priliku da učestvuju u ASP programu koji se odvija paralelno sa nastavom na master studijama. Na kraju studija oni dobijaju diplomu ASP-a kao i diplome oba univerziteta, Politecnico di Milano i Politecnico di Torino.

http://www.asp-poli.it

Izvor: Najstudent

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: