Politecnico di Milano – 100 stipendija za Master studije

Za akademsku 2015/2016. godinu italijanski univerzitet "Politecnico di Milano" dodeljuje najboljim studentima "PLATINIUM" stipendije u iznosu od 13.300€.

Opis

Politecnico di Milano nalazi se medju 20 vodećih univerziteta u Evropi. Sa oko 40.000 upisanih studenata i preko 1000 profesora, najveći je italijanski univerzitet za veliki broj tehničkih i prirodnih nauka, arhitekturu i dizajn. Od svog osnivanja 1963. godine „Politecnico di Milano“ je baziran na kvalitetu i inovaciji nastave, što je rezultiralo uspostavljanjem čvrste saradnje sa svetom ekonomije i privrede kroz razvoj eksperimentalnog istraživanja i transfer tehnologije.

PLATINIUM, GOLD i SILVER stipendije

Za akademsku 2015/2016. godinu italijanski univerzitet „Politecnico di Milano“ dodeljuje najboljim studentima „PLATINIUM“ stipendije u iznosu od 13.300€.

Studenti koji dobiju „GOLD“ stipendiju, u iznosu od 8.300€ godišnje, imaće pokrivene troškove smeštaja u studentskom campusu kao i pokrivene troškove školarine.

„SILVER“ stipendija pokriva troškove školarine u iznosu od 3.300€ godišnje.

Stipendije su namenjene studentima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije. U proseku polovini studenata upisanih na master program biće dodeljena stipendija. Za dodelu stipendije nije potrebno posebno aplicirati, svi kandidati prijavljeni za upis na Master studije će biti automatski uzeti u obzir i za dodelu stipendije.

Kandidati koji budu primljeni na master studije, a kojima ne bude bila odobrena stipendija, mogu se upisati uz plaćanje godišnje školarine u iznosu od 3.300€.

Politecnico di Milano takođe nudi studentima smeštaj po povlašćenim cenama u nekom od sledećih studentskih domova. Cene smeštaja se kreću oko 300€ mesečno, ali variraju u zavisnosti od campusa, te je potrebno raspitati se za svaki pojedinačni studentski dom. Studenti koji budu dobili „PLATINUM“ ili „GOLD“ stipendiju imaće u okviru stipendije pokrivene troškove smeštaja.

Za upis na Master studije je potrebna bachelor diploma. Studenti koji još nisu diplomirali  mogu se upisati i bez prethodnog sticanja diplome, tako što će dostaviti uverenje sa fakulteta da mogu steći diplomu pre odlaska na studije u Milano. Studenti viših i visokih škola mogu konkurisati ukoliko nakon završenih studija na visokoj ili višoj školi završe još jednu godinu na nekom od akreditovanih fakulteta.

Odluku o prijemu kandidata kao i odluku o dodeli stipendije ili oslobadjanju od plaćanja školarine, donosi komisija sačinjena od profesora sa odseka za koji kandidati konkurišu.

Prilikom ocenjivanja dosijea kandidata komisija će obraćati posebnu pažnju na prosek u dosadašnjem studiranju, biografiju, motivaciono pismo i preporuku profesora.

Akademska godina počinje u oktobru. Isto tako, postoji i mogućnost upisa na drugi semestar koji počinje u martu, ali za upis u tom roku nisu predviđene stipendije. Online registracija kandidata koji konkurišu za upis na prvi semestar (oktobar) otvorena je od 10. septembra.

Ivan Mangov je predstavnik univerziteta Politecnico di Milano za Srbiju, Crnu Goru i BiH. Za dodatne informacije o stipendijama i školarinama, kao i asistenciju prilikom konkurisanja, možete pisati na ivan.mangov@gmail.com

Uz pomenute stipendije Politecnico di Milano stipendira studente sa visokim prosekom (preko 9) za uključivanje uASP program interdisciplinarnih kurseva.

Studenti upisani na ASP oslobodjeni su plaćanja školarine za master studije na Politecnico di Milano univerzitetu, a uz to im je obezbedjen i besplatan smeštaj u Milanu tokom studija, kao i finansijska sretstva za razvoj projekata (za 2013/14. finansijska sretstva iznose oko 2000€ po studentu).

Alta Scuola Politecnica (ASP) je elitna fakultetska ustanova za mlade talente koja nudi najboljim studentima priliku da razviju svoje interdisciplinarne sposobnosti kroz seriju inovativnih studijskih projekata ostvarenih u uskoj saradnji sa uticajnim pretstavnicima iz sveta biznisa i vladinih institucija.

Osnivači ASP su Politecnico di Milano i Politecnico di Torino, a nastavu mogu da pohadjaju isključivo studenti upisani na Master of Science studije. 150 izabranih studenata imaće priliku da učestvuju u ASP programu koji se odvija paralelno sa nastavom na master studijama. Na kraju studija oni dobijaju diplomu ASP-a kao i diplome oba univerziteta, Politecnico di Milano i Politecnico di Torino.

Više informacija na www.asp-poli.it

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: