Međunarodne parlamentarne stipendije

Nemački Bundestag u saradnji sa tri univerziteta u Berlinu nudi stipendije visokokvalifikovanim i politički zainteresovanim mladim osobama iz zemalja istočne i jugoistočne Evrope.

Mladim ljudima iz Srbije pruža se mogućnost da u toku petomesečnog boravka u Nemačkoj u periodu od 1. marta do 31. jula 2016. godine upoznaju politički sistem Savezne Republike Nemačke i Evropske unije. Stipendisti će u okviru svoje prakse aktivno učestvovati u radu kancelarije jednog od poslanika Bundestaga i tako se upoznati sa parlamentarnim sistemom i političkim procesom donošenja odluka u Nemačkoj.

Konkurisati mogu diplomirani studenti koji su državljani Republike Srbije, imaju dobro znanje nemačkog jezika i koji su rođeni posle 1.marta 1986. godine. Detaljne informacije o programu, formulari za prijavljivanje i uslovi za apliciranje mogu se naći na www.bundestag.de/ips.

Rok za predaju aplikacija je 30. jun 2015. godine.

Profil kandidata:

  • državljani Republike Srbije,
  • univerzitetska diploma (završene osnovne/master studije)
  • dobro poznavanje nemačkog jezika (B2 nivo)
  • manje od 30 godina u vreme početka stipendije (rođeni nakon 01. marta 1986.)
  • zainteresovani za rad u oblasti javnog života u svojoj matičnoj zemlji (mediji, acosijacije, društveni servisi)

Rok za prijavu: 30. jun 2015. godine.

Stipendija pokriva mesečnu novčanu naknadu (500 evra), troškove zdravstvenog osiguranja i osiguranja od odgovornosti, administrativne takse i doprinose, bespaltni smeštaj. Troškovi puta do Berlina i nazad biće refundirani.

Za sve dodatna pitanja obratiti se Andrei Vasović, iz ambasade Federalne Republike Nemačke u Srbiji, putem telefona 011/306 – 43 – 18.

Rok za prijavu je 30.6.2015.
Više informacija možete pronaći na sledećem linku www.bundestag.de/ips

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: