Znate li koliko fakulteta u Srbiji ima svoje Android aplikacije?

Korišćenje mogućnosti koje nam pružaju tehnologija i Internet posebno je važno u obrazovanju, jer komunikacija i saradnja visokoškolskih ustanova i studenata treba da bude sve brža, dostupnija i da se podigne na još viši nivo.

Srpski fakulteti već odavno imaju svoje Internet prezentacije, velika većina njih prešla je i na elektronski način prijavljivanja ispita, iako postoje oni malobrojni koji to još uvek nisu, o čemu ćemo tek pisati.

Međutim, izuzetno mali broj fakulteta uključujući sve univerzitete u Srbiji ima svoje Android aplikacije za mobilne uređaje. Neće vam trebati dugo vremena da pogledate o kome se radi – ima ih samo pet.

  • Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu Matematicki fakultet Univerziteta u Beogradu

MATFdroid  je zvanična aplikacija Matematičkog fakulteta namenjena nastavnicima i studentima sa ciljem da im obezbedi niz korisnih informacija (raspored časova, kontakt informacije, lokaciju fakulteta itd.). Takođe, ovde možete naći i spisak nastavnika sa njihovim kontakt podacima, mapu sa lokacijama gde se održava nastava, notifikacije koje vas obaveštavaju o aktivnostima na fakultetu, vidžet koji prikazuje dva sledeća časa, ali i aktuelni raspored časova… Bar tako piše.  Jer, poslednjim ažuriranjem 04.11.2013. unet je raspored za zimski semestar školske 2012/2013 godine. Ako bi se poradilo na ažurnosti informacija, verovatno bi trenutna ocena aplikacije od 4,5 bila opravdana. Do sada ima hiljadu preuzimanja.

  • Pravni fakultet Univerziteta u Nišu

Pravni fakultet Nis PraFakNiš, zvanična aplikacija ovog fakulteta. Pruža razne informacije: novosti i obaveštenja vezana za nastavu, ispite i studijske programe, spisak nastavnika sa kontaktima, rasporede časova i ispita, ali i pristup elektronskom servisu studenata. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, studenti ne moraju pristupati e-servisu preko pretraživača već direktno iz ove aplikacije. Kada je o ažuriranju reč, daleko je bolja od aplikacije beogradskog Matematičkog fakulteta – 9. avgust 2015. promenjene su dozvole za aplikaciju i dodati datumi objavljivanja obaveštenja. Kao i prethodna, prosečna ocena je 4,5 i ima hiljadu preuzimanja.

  • Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 

Pravni fakultet Univerziteta u BeograduPravni fakultet UB je jedina na aplikacija na ovom spisku koja nije zvanična – njen idejni tvorac je student ovog fakulteta, a održava je i unapređujeOdbor za inovacije i tehnologije Studentskog Parlamenta (koji ima svoju posebnu aplikaciju). Ova aplikacija je, čini se, i najbolja! Naime, pored linkova ka studentskim servisima i informacija, rasporeda predavanja i vežbi, statuta i mape fakulteta, programa studija itd., Pravni fakultet UB vam nudi i sledeće mogućnosti:  prijavu na besplatan SMS servis, imenik sa brojevima telefona studetskih službi sa opcijom direktnog pozivanja, stanje na šalterima uživo, vodič za brucoše i praćenje odabranih predavanja i događaja uživo u HD rezoluciji! Morate priznati – daleko sadržajnija aplikacija od prethodnih.YouTube live stream predavanja i događaja postoji od poslednjeg ažuriranja koje je, verovali ili ne, obavljeno u tekućoj godini – 17.01.2016. Za sada je preuzeta hiljadu puta, a sa sobom nosi i zasluženo višu ocenu od prethodne dve aplikacije – 4,7.

  • Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin

Tehnicki fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin Još samo malo je potrebno da bi TFZR Mobile imala najvišu ocenu koja je trenutno 4,8. To je zvanična aplikacija, preuzeta je oko 500 puta. U njoj možete naći spisak predmeta i semestara, download sekciju, informacije sa fakulteta, o predmetima i nastavnom kadru, ali i mogućnost prijave ispita. Poslednji put ažurirana je u maju prošle godine.

 

 

 

  • Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet „Džon Nezbit“ FKN Dzon Nezbit

Ovo je jedini fakultet sa nekog privatnog univerziteta koji ima svoju Android
prezentaciju. Aplikacija Fakultet za kompjuterske nauke ima najvišu ocenu u Play prodavnici – čistu peticu. Međutim, neki bi se zapitali da li je ova ocena adekvatna ako se uzme u obzir da je preuzeta svega deset puta, ali i kada se pogleda njen sadržaj. Razna obaveštenja, informacije o prijavi ispita i rasporedi predavanja i ispita su sve što ova aplikacija sadrži – daleko manje od, na primer, (nezvanične) aplikacije beogradskog Pravnog fakulteta, koja ima manju ocenu. Sa sobom nosi najsvežiji datum ažuriranja – 25.01.2016.

Univerzitet Singidunum nema aplikacije pojedinačnih fakulteta, već je sve objedinjeno u jednu na nivou čitavog univerziteta i nosi naziv SingiDroid 3.
Sadrži skoro sve što prosečna aplikacija nekog fakulteta ima i nosi ocenu 4,5.
Kada je reč o visokim školama u Srbiji, svoju aplikaciju ima jedino Visoka građevinsko – geodetska škola u Beogradu koja je nazvana skraćenicom VGGŠ. Ima istu ocenu kao i aplikacija Singidunuma, a poslednji put su ažurirane iste godine – 2014.

Foto: Play Store print screenkaboompics.com

Izvor: www.novaenergija.net

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: