Važno uvođenje informatike u škole i povećanje kvota

Državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je razvoj IT industrije prioritet vlade i da se nedostatak stručnjaka može rešiti povećanjem upisnih kvota, uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta, ali i prekvalifikacijom kadrova.

Procene su da Srbiji u ovom momentu nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka, a Matić kaže da za rešenje tog problema postoji kratkoročni i dugoročni plan.

„Jedno od rešenja je i povećanje upisnih kvota na fakultetima. Međutim, to neće rešiti problem ukoliko ne povećamo kapacitet učenika koji mogu da se upišu na ove fakultete, a to se može postići uvođenjem informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta“, rekla je Matić.

Ona je objasnila da su sve to dugoročni planovi, a da se na kraće staze problem može rešavati prekvalifikacijom za programere, te da se godišnje edukuje 1.000 do 1.500 kadrova.

Srbija spada među vodeće zemlje, naglasila je ona gostujući na RTS, gde IT inženjeri, lekari napuštaju zemlje, odnosno one profesije koje su već deficitarne.

„Srbija ulaže 62 evra po glavi stanovnika u IT sektor, svet mnogo više. U rangu smo sa Rumunijom i Bugarskom, dok Hrvatska izdvaja 200 evra. Država mora više ulagati“, zaključila je ona.

Izvor: StudioB

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: