„Mape nevidljivog Balkana“ sada dostupne i kao mobilna aplikacija

U želji da sačuva od zaborava male, nevidljive i marginalizovane priče i pojedince, regionalno udruženje građana „Klub putnika“ realizovalo je tokom ove godine projekat „Mape nevidljivog Balkana“.

Anegdote, crtice, zapažanja i sećanja do sada dostupne javnosti na internet stranici Nevidljivi Balkan, od danas ćemo moći da čitamo u hodu, putem mobilne aplikacije. Kad god se nađete u blizini mesta o kome je ranije napisana priča, aplikacija će se oglasiti i pozvati vas da se upoznate sa kuriozitetom o datoj lokaciji.

Priče o ljudima, lokalnim legendama, fotografije ulične umetnosti i bizarnosti koje su se zaista dogodile zabeležene su na internet stranici projekta. Podaci nisu ni nalik onome što se obično nalazi na zvaničnim turističkim sajtovima i u brošurama. „Mape nevidljivog Balkana“ nam daju priliku da otkrijemo priče drugačije od onih koje su deo naše svakodnevice, pružaju mogućnost da zavirimo u istoriju – ne onu koju su pisali pobednici, već istoriju koju su proživljavali ljudi oko nas, a da o tome jedva ponešto znamo.

Ono što projekat čini posebno interesantnim, jeste činjenica da je on interaktivan, odnosno da svako od nas može biti autor priče. Ukoliko želite da i sami budete hroničar prošlih vremena ili biograf i sprečite da važne priče o malim ljudima padnu u zaborav, prijavite se ovde ili pošaljite mejl na mnb@klubputnika.org.

Aplikacija se može preuzeti u Google Play prodavnici.

Projekat „Mape nevidljivog Balkana“, koji se sprovodi u partnerstvu sa organizacijom „Tačka komunikacije“, jedan je od prošlogodišnjih pobednika na konkursu Superste, u okviru koga Erste Banka, sa partnerskom Fondacijom Dokukino, novčano i mentorski podržava projekte inspirisane problemima u društvu, koji stvaraju nove sadržaje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: