Lansiranje nove verzije Vajbera – Viber 6.0!

Viber pružio korisnicima više kontrole nad komunikacijom – predstavljanjem potpune enkripcije “sa kraja na kraj” i “skrivenih četova”.

Viber, jedna od vodećih svetskih aplikacija za razmenu poruka sa preko 711 milliona korisnika širom sveta, danas je predstavio potpunu enkripciju “sa kraja na kraj” primenljivu za sve uređaje, uključujući  Android™,  iPhone®, iPad®, Android tablete, PC i Mac desktop računare. Ova funkcija će biti na raspolaganju tokom narednih nedelja svim korisnicima koji su preuzeli najnoviju verziju Vibera. Ona sadrži pojačanu bezbednost za svaki glasovni ili video razgovor, poruku, video i fotografiju – u porukama unutar grupe ili komunikaciji jedan-na-jedan. Kao bitnu komponentu ove inovacije, Viber takođe uvodi “Skrivene četove”, koji omogućavaju korisnicima da sakriju izabrane četove sa glavnog ekrana – tako da niko osim samog korisnika ne može biti upoznat sa njihovim postojanjem. Ovim četovima će biti moguće pristupiti isključivo korišćenjem četvorocifrenog PIN-a, što pruža opcionalni dodatni nivo privatnosti unutar razmene privatnih poruka svakog korisnika.

DESKTOP SRB

“Veoma ozbiljno smo posvećeni pitanju bezbednosti i privatnosti naših korisnika, i od presudnog značaja za nas je to da se osećaju pouzdano i zaštićeno dok koriste Viber,” izjavio je Majkl Šmilov, Generalni Operativni Direktor kompanije Viber. “Iz ovih razloga, posvetili smo značajno vreme usavršavajući ove inovacije da bismo našim korisnicima učinili dostupnim najviši nivo sofisticirane bezbednosti i maksimalnu kontrolu nad sopstvenom komunikacijom. Nastavićemo da se bavimo ovom oblašću kao trajnim prioritetom, uz dalju evoluciju digitalne komunikacije.”

BEZBEDNOST SRB

Potpuna enkripcija “sa kraja na kraj”

Korisnici širom sveta će biti automatski zaštićeni enkripcijom “sa kraja na kraj” tokom celokupne komunikacije preko svojih “pametnih telefona” čim budu preuzeli najnoviju verziju Viber – v6.0 ili neku od sledećih i više unapređenih, koja će biti globalno predstavljena tokom narednih nedelja. Oni koji takođe koriste Viber preko iPad-a, Android tableta ili desktop računara će primiti podsetnik da ih iznova povežu sa svojim telefonima koristeći QR kod.

Dodatnu korist u procesu celokupne komunikacije pružaće dodatni nivo bezbednosti, putem verifikacije naloga. Korisnicima će se prikazati kodirani katanac u boji, na desnoj strani ekrana, koja će ukazivati na odgovarajući nivo bezbednosti.

  • Sivi katanac: Na snazi tokom razgovora i poziva sa enkripcijom “sa kraja na kraj”. Kliknuvši na ovu ikonicu, pojaviće vam se korisnička poruka koja će vas izvestiti da su poruke razmenjene između učesnika pod režimom enkripcije.
  • Zeleni katanac: Korisnicima će na raspolaganju biti opcija da manuelno potvrde autentičnost svojih kontakata time što će ih obeležiti kao “pouzdane”. Ovo znači da će ikonica za potvrdu autentčnosti izabranog kontakta biti praćena za sve moguće buduće promene, kako bi korisnici bili sigurni da komuniciraju sa željenom osobom u svakom trenutku. Kliknuvši na zeleni katanac, pojaviće se korisnička poruka koja će vas izvestiti da su poruke razmenjene između učesnika pod režimom enkripcije , kao i da je vaš kontakt “pouzdan”.
  • Crveni katanac: U slučaju pojave problema sa ikonicom za potvrdu autentičnosti korisnika koji vam je do tada važio za “pouzdanog”, katanac će promeniti boju u crvenu Ova promena statusa možda neće biti ništa više od indikacije da je korisnik promenio svoj primarni broj telefona; ipak, moguće je i da je u toku upad u vašu databazu kontakata od strane nepoznatog uljeza. Da biste razrešili takvu situaciju, učesnik mora biti iznova verifikovan. Kliknuvši na crveni katanac, pojaviće se korisnička poruka koja će vas izvestiti da Viber ne može da potvrdi pouzdanost datog broja.

Skriveni četovi foto

Skriveni četovi

Korisnicima će od sada biti omogućeno da sakriju izabrane grupne razgovore “jedan na jedan” sa ekrana koji predstavlja “četove” – tako da niko neće znati da postoje, te da će moći da im pristupe jedino putem unošenja četvorocifrenog PIN koda. Korisnici će moći da sakriju svoj razgovor time što će tapnuti na informativni ekran određenog četa. Da biste mogli da pristupite sadržaju, u nastavku će vam biti tražen četvorocifreni PIN kod – dok bi za korisnike iOS-a bila ponuđena i opcija za proveru otiska prstiju. Korisnici će biti obavešteni o postojanju poruke u Skrivenim razgovorima bez navođenja pratećeg testa poruke na ekranu – niti informacije ko ju je poslao.

Ova najnovije unapređenje, koje – uz funkciju za “brisanje”  – omogućava korisnicima da izbrišu poruke u uređaju primalaca čak i posle njihovog slanja i bez obzira da li ih je ta osoba pregledala ili ne – prikazuje Viberovu povećanu pažnju prema ovoj funkciji, sa namerom da se svim korisnicima omogući da kontrolišu i čuvaju svoju privatnost i sadržaj lične komunikacije.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: