Kurs Generativni dizajn i javno predavanje Uvod u generativni dizajn u Novoj Iskri

Ove zime Nova Iskra nastavlja sa nizom intenzivnih kurseva posvećenih praktičnim, savremenim veštinama relevantnim za veliki broj kreativnih profesionalaca, dizajnera ili preduzetnika.

U okviru kursa Generativni dizajn, polaznici će se upoznati sa procesom stvaranja generativne grafike i generativnih sistema uopšte. Iako je razvojno okruženje Processing izabrano kao glavni alat u okviru kursa, pre svega zbog svoje fleksibilnosti i jednostavnosti za početnike, principi koji će biti pokazani na ovom kursu su veoma opšti i primenljivi i u drugim programskim okruženjima. Kurs će voditi Vladimir Mitrović, softverski inženjer i dizajner sistema iz Beograda.

U okviru kursa biće održano i predavanje Uvod u generativni dizajn, koje će biti održano u Novoj Iskri u četvtak, 8. februara u 18 h. Ovo predavanje je besplatno i otvoreno za javnost, a za učesnike kursa je obavezan termin.

Akcenat kursa će biti na procesu modelovanja i rezonovanja o sistemima, koji za razliku od tradicionalnih dizajn alata daju beskonačan broj rezultata. Učesnici će naučiti kako da te sisteme ukrotimo, tako da krajnji rezultat bude kontrolisan prema našim željama. Prvi deo radionice će biti posvećen uvodu u Processing kroz praktične primere i praktičan rad sa učesnicima. Pored pregleda sintakse i osnovnih gradivnih blokova jedne Processing „skice“, razgovaraće se i o modelovanju vremena, animaciji, parametarskim prostorima.

U drugom delu radionice radiće se na samostalnim projektima na zadatu temu, uz aktivnu pomoć predavača. Tema će biti zanimljiva i vezana za dizajn identiteta. Ideja je da na kraju kursa polaznici imaju sopstvenu kreciju koju dalje mogu sami da menjaju, animiraju, štampaju…

Processing je kompjuterski programski open-source jezik i integrisano razvojno okruženje (IDE) izgrađeno za elektronsku umetnost, novu medijsku umetnost i dizajnerske zajednice sa ciljem podučavanja ne-programera osnovama računarskog programiranja u vizuelnom kontekstu. Jezik je baziran na jeziku Java, ali koristi pojednostavljenu sintaksu i grafički korisnički interfejs. Projekat su započeli 2001. godine Casey Reas i Ben Fry, koji su prethopdno radili u okviru Grupe za estetiku i računare u MIT Media Lab-u. 2012. godine, započeli su Processing Foundation zajedno sa Danielom Shiffmanom, koji se pridružio kao treći vođa projekta.

https://processing.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Processing_(programming_language)

Radionica je namenjena kreativcima iz oblasti vizuelnih umetnosti. Nije neophodno predznanje programiranja, crtanja, ili modeliranja – dovoljna je samo želja za grafikom. Međutim veliki deo kursa će ipak biti kucanje koda, jer je to glavni alat sa kojim će se opisivati generativni sistemi. Neophodno je da svi polaznici imaju laptop koji mogu koristiti tokom odvijanja kursa, kao i da na njega prethodno instaliraju program Processing, koji mogu besplatno preuzeti na adresi  https://processing.org/download/. Kurs obuhvata preko 25 sati predavanja i praktičnog rada sa vođom kursa, osveženja i sve potrebne tehničke potrebe (izuzev ličnog računara).

Vladimir Mitrović je softverski inženjer i sistemski dizajner iz Beograda. Glavne oblasti interesovanja su mu generativni dizajn, kompjuterska grafika i interaktivni sistemi. Vidi sebe kao neobičan spoj klasično školovanog softverskog inženjera i ljubitelja vizuelnog. Voli svoj zanat i ne planira da se penzioniše. Diplomirao je na ETF-u u Beogradu, a tokom profesionalne karijere je radio za Apple, Virgin America, Nordeus i druge „velike zverke“.

Učešće na kursu je besplatno. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem

online formulara http://bit.ly/2BpYMF9, a rok za prijavljivanje je 5. februar! Kurs će biti održavan u prostorijama Nove Iskre u periodu od 8. do 24. februara, kroz 5 celodnevna termina (8. + 9.+ 10.+ 23.+ 24. februar). Broj polaznika je ograničen!

Realizaciju kursa podržala je Razvojna agencija Srbije (RAS).

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: