Iskoristite tehnologiju za učenje

Ah ti računari i mobilni telefoni, ne možeš bez njih, ne možeš sa njima! Studenti naročito imaju vrlo često komplikovan odnos sa tehnologijom. Koliko je lakše živeti uz računare i sve ono što nam nude, toliko je teže biti skoncentrisan i učiti kada vam se sve to nalazi na dohvat ruke i skreće vam pažnju.

Na svu sreću postoje načini kako da tehnologiju iskoristite isključivo u svoju korist. Od raznih aplikacija koje će vam pomoći da budete skoncentrisani na zadatak do online kalendara i rokovnika uz koje nikada nećete propustiti rok. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u organizaciji obaveza:

Koristite aplikacije koje vam pomažu da održite koncentraciju

Najvažnije je da ne postoje distrakcije kada učite. Morate ukloniti sve ono što vam skreće pažnju. Ukoliko je mobilni glavni krivac za izgubljeno vreme bilo bi logično da ga sklonite tokom učenja i da ga stavite negde gde vam neće biti na dohvat ruke. Ali ako na primer radite za računarom uvek postoji opasnost od onih standardnih „smetnji“ kao što su Facebook, Twitter, Instagram… Stalno proveravanje statusa i vesti na FB sasvim sigurno je kontraproduktivno ako spremate ispit ili radite na nekom projektu.

Ako vam je teško da se oduprete potrebi da stalno proveravate „dešavanja“ na društvenim mrežama, razmislite o upotrebi aplikacija koje mogu blokirati sajtove ili druge aplikacije u cilju poboljšanja produktivnosti. Neke od takvih aplikacija su StayFocused za Chrome ili SelfControl za Mac. Ograničite ili potpuno blokirajte pristup određenim sajtovima i aplikacijama kako ne biste mogli da im pristupate dok učite i kako vas ne bi uznemiravala obaveštenja sa društvenih mreža na primer.

Koristite kalendar i planer

Kalendari i planeri sigurno su najbolji način da budete organizovani, a sada je to još lakše uz upotrebu mobilnih aplikacija. Svi vaši planovi su na samo 1 klik od vas. Postavite online kalendar, vodite evidenciju o svim dešavanjima, dobijajte obaveštenja o predstojećim dešavanjima, vodite računa o obavezama… Mogućnosti su brojne. Ono što je olakšavajuća okolnost je da možete uskladiti svoj kalendar i rokovnik na mobilnim uređajima i na računaru.

Ako imate Gmail nalog imate sve ove mogućnosti već dostupne, kalendar, Google Notes… ali možete koristiti i neke druge aplikacije, na primer Sunrise Calendar ili neki drugi koji mogu imati neke dodatne opcije.

Takođe predlažemo i Wunderlist aplikaciju koja vam može biti vrlo korisna. Ova aplikacija je laka za upotrebu i uz nju možete kreirati liste za projekte, predavanja… Možete dodati datum kada određeni projekat mora biti završen, pratiti napredak, deliti liste sa kolegama…

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: