Informacioni inženjering na FTN-u: Kako će izgledati novi Data Science smer na osnovnim i master studijama

Sa FTN-a su uputili poziv zainteresovanim kompanijama da svojim stipendiranjem pomognu samofinanirajuće studente na ovom studijskom programu.

Na nedavno objavljenom konkursu za upis na osnovne akademske i master studijena novosadskom FTN-u, našao se i smer za nauku o podacima pod nazivom Informacioni inženjering.

Ovaj smer će, nakon velikog interesovanja IT javnosti, od naredne školske godine biti dostupan i na osnovnim i na master studijama.

Upisna kvota na osnovnim studijama je 60 mesta, od čega 10 budžetskih, dok je visina školarine 90.000 dinara. Samofinansirajući studenti koji uspešno završe prvu godinu, moći će da budu na budžetu naredne godine.

Kako navodi prof. dr Ivan Luković, tipična konkurencija na IT studijskim programima na FTN-u je takva da se u proseku 3 kandidata prijavljuje na jedno raspoloživo mesto, stoga se očekuje da će svih 60 mesta biti popunjeno. Njihova želja je da i na budžetska i na samofinansirajuća mesta dođu najkvalitetniji studenti, koji će postati uspešni data science inženjeri potrebni našoj industriji.

Informacioni inženjering je mali studijski program po broju studenata u poređenju sa nekim drugim programima iz oblasti IT-a, ali insistiramo na dubokom i kvalitetnom radu, te nam zato treba i bolji ulaz, tj. da se kvalitetni kandidati prijave za mnogo veći broj od 10 predviđenih budžetskih mesta. Verujemo da će takva politika dugoročno našoj IT industriji doneti značajnu korist.

Treba spomenuti i jednogodišnji master akademski studijski program Informacioni inženjering, koji je planiran za 16 samofinasirajućih studenata. Time naša IT zajednica može u kratkom roku da dobije kvalitetan kadar, koji je spreman za ulaz u oblast data science-a. Iznos školarine je ovde 100.000 dinara, a ovaj studijski program mogu upisati svi inženjeri koji su završili osnovne akademske studije na bilo kom srodnom studijskom programu (iz oblasti računarstva, informatike, softverskog inženjerstva, informacionih sistema ili poslovne informatike) u Srbiji ili u svetu.

Znanja koja studijski program nudi studentima pripadaju sledećim oblastima:
– primenjene računarske nauke i informatika,
– nauka o podacima i analitičko inženjerstvo, softversko i informaciono inženjerstvo
– primenjena matematika, mehanika, teorija sistema i upravljanje sistemima,
– primenjena teorija telekomunikacija i obrade signala,
– finansijsko inženjerstvo i primene u inženjerskom menadžmentu i
– različite problemske oblasti primene i poslovanja.

Sa FTN-a pozivaju i sve zainteresovane kompanije da stipendiranjem pomognu samofinansirajućim studentima koji žele da se školuju na ovim studijskim programima.

Izvor: startit.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: