Digitalna rešenja za nevladin sektor – Hakaton za društveno uključivanje

Posle veoma uspelog projekta "Urbani hakeri: od ideje do posla" koji je održan pre dve godine BIT ponovo organizuje Hakaton, ovog puta okrenut nevladinom sektoru koji će savremene digitalne metode i instrumente Hakatona upotrebiti za rad sa društveno ostljivim grupama.

Beograd, od 17. do 24. maja 2016.

Organizator: Balkanska inicijativa za toleranciju, uz podršku Erazmus programa Evropske unije

12 zemalja, 28 učesnika, 3 mentora, 7 dana radionica na Novom Beogradu.

Trening spaja metode Design Thinkinga i Hakatona. Design Thinking se dosta primenjuje u biznis sektoru, prilikom razvijanja novih usluga, poznat je i kao Human-centered design, jer stavlja poseban fokus na to da se potrebe ljudi (korisnika usluga) spoje sa postojećim tehnološkim rešenjima i sa onim što je dostupno i održivo. Društveni hakaton se nadovezuje na ovaj princip time što aktiviste iz nevladinog sektora povezuje sa programerima i dizajnerima, kako bi zajedno osmisli nove internet platforme i mobilne aplikacije koje će rešavati konkretan problem u zajednici.

Učesnici projekta dolaze iz Italije, Francuske, Severne Irske, Portugala, Rumunije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Letonije, Albanije i Srbije, medju njima su programeri i dizajneri, kao i socijalni i omladinski radnici, aktivisti i volonteri. Tokom mentorisanog programa učesnici će naučiti kako je moguće rešiti konkretan izazov socijalno ranjivih grupa, korišćenjem dostupnih mobilnih i internet platformi. Mentori su: Filip Milošević, kao medijator, stručnjak marketinga i komunikacija, poznat po svom angažmanu u Share fondaciji, Katarina Popović, pisac i tech preduzetnica koja prenosi znanja iz brending i prezentacionih veština i Ivana Stanojev, iz BIT-a, aktivistkinja posvećena tehnološkim i praktičnim rešenjima koji pomažu društvene integracije.

Osim radionica na kojima će raditi u malim grupama i u plenumu, učesnici će takodje  testirati svoje ideje u javnosti, gde će ispitivati gradjane o svojim predloženim rešenjima i tako dobiti direktan feedback od potencijalnih korisnika.  U ponedeljak, 23 maja od 16 časova sva osmišljena rešenja biće predstavljena zainteresovanoj javnosti tokom Pitchinga u Knjižari Magistrat, u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, Bulevar Zorana Djindjića 179.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: