Bivši studenti FON-a kreirali lampu iz koje raste trava

Grasslamp, hardware startup iz Beograda pokreće Kickstarter kampanju kako bi prikupio sredstava za proizvodnju jedinstvene stone lampe.

Ova lampa omogućava takozvano hidroponsko gajenje biljaka, bez zemlje, a samo uz pomoć vode i LED svetla.

Grasslamp je kreirao industrijski dizajner Marko Vučković.

Marko kaže da je kreiranjem ove lampe samo ostvario svoj dečački san nastao kada je sa bratom opčinjen posmatrao magično nicanje pasulja i žita iz čaša od jogurta.

„Možete da uživate u svom privatnom parčetu prirode ali, isto tako, možete i da ga iskoristite da vaše dete razvije ekološku svest o svetu kome pripada“, kaže dizajner koji je za svoj rad osvojio prvo mesto na Belgrade Design Week-u 2013. godine i nagrada Domus Akademije iz Milana.

Grasslamp kombinuje elemente modernog dizajna sa gajenjem biljaka, i pravi zeleni kutak na vašem stolu. U lampi je moguće gajiti više od 40 vrsta biljaka, kojima nije potrebna zemlja ili hranljiva podloga da bi rasle, i samim tim se čuva čistoća radnog i životnog prostora.

a6455351bd0e8f708caeda596d51c9fd_original

U svojoj lampi možete da uzgajate začine, žito ili jestive salate. Nema okopavanja, sve se svodi na uživanje i povremeno prskanje biljke običnom vodom.

U svrhu lansiranja i promovisanja Kickstarter kampanje,angažovana je marketinška agencija iz Los Anđelesa, specijalizovana za crowdfunding kampanje, koja u prethodnih nekoliko nedelja aktivno promoviše kampanju na teritoriji Severne Amerike. Osim Kickstarter kampanje, u toku su i pregovori sa potencijalnim partnerima koji su zainteresovani za saradnju u proizvodnji i distribuciji Grasslampe.

Sakupiti 50.000 dolara za početak proizvodnje

Grasslamp tim je jedan od retkih iz Srbije koji se odlučio na ovakav korak.

Cilj kampanje je proizvodnja fizičkog proizvoda, za koji se ovaj mladi startup nada da će postati svetski popularan. Da bi započeli proizvodnju, potrebno je da sakupe 50.000 dolara do 23. decembra, do kada traje kampanja.

Oni koji prvi „stanu u red“, lampu će moći da poruče za 99 dolara, dok će vremenom cena rasti.

U idealnom slučaju proizvodnju i distribuciju bi radio neko iskusan. Grasslamp tim je pozvan da ovaj projekat razvije u Holandiji, ali je zainteresovan da se proizvodnja obavlja ovde, u Srbiji.

„Do sada nismo uspeli da nađemo nekoga u Srbiji koji bi mogao da uradi kompletnu lampu, jer ne želimo da nam jedna firma lije plastiku, druga pravi instalaciju, treća pakuje i distribuira… Voleli bismo da se to ipak uradi ovde, bar neka početna količina, da to poreklom bude lampa iz Srbije. Ali, ako ne bude moglo, neka s radi i u Kini, samo da kvalitet bude vrhunski“, kaže menadžer projekta Ivan Todorović.

Kada Grasslampa zaživi, tim iza ovog startupa planira i buduću porodicu podnih i visećih lampi. A lampe će kasnije naslediti šira paleta svakodnevnih ekoloških proizvoda.

Ako vam se dopada Grasslampa, podržite ovu crowdfunding kampanju. Širi dalje!

Izvor:Gde investirati/Mondo

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: