BG univerzitet: Većina prešla na e-prijavu ispita

Za prijavu ispita na fakultetima nekada ste morali da popunjavate obrasce i uz priložene uplatnice čekate u redovima ispred šaltera. Sada sve to možete završiti onlajn, bilo gde da se nalazite.

Elektronski način prijavljivanja znatno štedi vreme i olakšava ovu studentsku obavezu uoči svakog ispitnog roka. Na Univerzitetu u Beogradu to je već odavno poznato, budući da je na 29 od 31 fakulteta, koliko je u njegovom sastavu, elektronska prijava ispita postala praksa još pre nekoliko godina. Međutim, studenti sa dva fakulteta još uvek ne mogu svoje obaveze da završe putem Interneta, već je dolazak na fakultet i čekanje nešto što se podrazumeva.

Pokušali smo da saznamo do kada će studenti ovih fakulteta biti uskraćeni za unapređen način prijavljivanja.

  •  Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju – FASPER

Zbog toga što nadležni sa ove visokoškolske ustanove nisu odgovorili na naše mejlove tri dana, pozvali smo ih u nameri da saznamo zbog čega njihovi studenti ne mogu da prijavljuju ispite onlajn, poput ostalih kolega sa Univerziteta. Međutim, nismo uspeli da dobijemo odgovor. Posle više desetina telefonskih poziva i brojeva na koje niko nije odgovarao u toku radnog vremena, javila nam se šefica studentske službe. Ona je, nakon što nas je saslušala, rekla da nije ovlašćena da daje odgovore na takva pitanja i uputila nas na dekana fakulteta – prof. drSnežanu Nikolić. Nažalost, ostali smo uskraćeni za odgovore jer se ni na broj dekana niko nije javljao.

Redovi su ogromni, čeka se baš dugo. Mnogo bi bilo bolje da to možemo na netu da završimo, ali ništa od toga, rekla nam je studentkinja treće godine oligofrenologije koja je želela da ostane anonimna i dodala: Imamo tri dana za prijavu, međutim, uglavnom svi čekaju poslednji dan i onda se stvore baš velike gužve. Oko same prijave nema puno posla – samo nam na šalteru pogledaju indeks i formular, to se brzo završi, međutim, treba stići na red.

  • Šumarski fakultet

Sa ovog fakulteta stižu lepe vesti! Iako je među studentima Beogradskog univerziteta poznato da oni sa Šumarskog fakulteta treba da posete zgradu na Banovom Brdu ne bi li prijavili ispite, oni će to uskoro moći da urade gde god se nalazili.

I mi ćemo vrlo brzo preći na e-prijavljivanje. Kupili smo program od ETF-a i od martovskog ispitnog roka studenti će prijave vršiti putem Interneta, kratko nam je rekla Verica Drašković, šefica studentske službe.

Iako se, prema rečima jedne studentkinje, novi sistem prijavljivanja najavljuje od aprila prošle godine, izvesno je da će se sada to i realizovati jer su putem sajta obavešteni da je ovaj korak u pripremi. Kada je reč o dosadašnjoj proceduri, ona govori da velikog zadržavanja na fakultetu ovim povodom nije bilo.

Gužva može da se stvori samo u skriptarnici, gde se kupuje formular, ali i tu se čeka maksimalno pet minuta. Posle toga ne čeka se nigde – prijavne listove samo ubacujemo u odgovarajuće sandučiće. To možemo da uradimo tokom celog radnog vremena i za to je predviđen rok od 15 dana, kaže Mirjana, studentkinja završne godine na smeru pejzažna arhitektura i hortikultura.

Nadamo se da FASPER neće još dugo biti jedini fakultet Univerziteta u Beogradu (nakon što Šumarski pređe na e-prijavu) koji svojim studentima onemogućava znatnu uštedu vremena i olakšanu proceduru koja nam je dostupna putem Interneta.

Izvor: www.novaenergija.net

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: