Besplatne altenative za Microsoft Office Paket

Bez obzira šta studirate i čime se bavite, rad na računaru je nešto što će predstavljati vašu svakodnevicu. Potrebno je da napišete seminarski rad, esej, da napravite oglas za traženje cimera, prodaju starih udžbenika, najznačajnija alatka u vašem životu je zasigurno Word, Microsoft Office Word.

Nažalost događa se da ostanete bez ovog programa. Kupili ste nov računar bez operativnog sistema i naravno bez Office paketa, pao vam je sistem, ne možete da priuštite sebi kupovinu originalnog softvera (da ne bude da podržavamo pirateriju 😉 ), na fakultetu ne postoji ili ne radi program, ili koji god drugi problem da imate a da je za posledicu imao uskraćivanje tako bitnog programa, postoji spas. Rešenje možete pronaći u nekom od open source alata i programa koji su ne samo besplatni već i savršeno adekvatni da zamene Word.

Evo nekoliko predloga open source programa koje možete koristiti kao zamenu za Word.

Apache OpenOffice je sigurno najpoznatiji ovakav program. OpenOffice se stalno usavršava tako da sa svakom novom verzijom dobijate nove mogućnosti. Paket se sastoji od 6 komponenti i u potpunosti je kompatibilan sa Microsoft Office paketom.

HCopenoffice-writer

Apache OpenOffice obuhvata:

  • Writer: ekvivalent Wordu, apsolutno će odgovoriti na sve vaše zahteve i potrebe, takođe u paketu dolaze i brojni templejti
  • Calc: Zamena za Excel, takođe vrlo funkcionalan alat, sve tabele, obračune i analize možete obaviti u ovom programu
  • Impress: program za pravljenje prezentacija (kao što je Powerpoint)
  • Draw: alat za dijagrame i dinamične 3D ilustracije
  • Base: alat za kreiranje baza, možete lako organizovati tabele, formulare, upitnike i izveštaje
  • Math: alat za pravljenje matematičkih jednačina kroz korisnički interfejs ili kroz unos podataka u editor

LibreOffice je takođe dobra opcija za open source zamenu za Office. Ovaj paket ima malo moderniji korisnički interfejs. Sadrži praktično iste komponente kao i OpenOffice ali pod drugim nazivom. LibreOffice sadrži program za obradu teksta (Writer), program za tabele (Calc), program za prezentacije (Impress), program za crtanje (Draw), program za baze podataka (Base) i program za matematičke jednačine (Math).

HCLibreOfficeCalc

Calligra Suite može vam pomoći bilo da moristite Microsoft, Linux ili Mac OS. Iako je pre svega namenjen Linux operativnom sistemu, dobro se pokazao i na Windows i Apple platformama.

Calligra ima 9 integrisanih modula, koji u izvesnoj meri prevazilaze mogućnosti koje vam pružaju OpenOffice i LibreOffice. Prvi set aplikacija sadrži standardnu ponudu i standardne programe za obradu teksta, tabela, baza i prezentacija. Drugi set programa nudi nešto specijalizovanije alate koji se ne nalaze često u klasičnim office paketima. Ovi alati podrazumevaju program za izradu dijagrama i grafikona, program za obradu fotografija, poseban program za elektronske knjige, editor za vektorske grafike i program za izradu mapa uma.

HCCalligraScreenshot

Calligra takođe ima dva programa za obradu teksta, što može biti korisno studentima koji moraju dosta vremena da provode za računarom i da rade sa tekstualnim dokumentima. Calligra Words je tradicionalni program za obradu teksta, koji možemo koristiti za fakultet ili za ličnu upotrebu. S druge strane postoji i program Calligra Author koji nudi nešto naprednije opcije. To je alat koji se može koristiti za pravljenje skripti ili čitavih knjiga u formatu elektronske knjige i sadrži alate koji vam mogu pomoći da planirate, pišete, pregledate i objavljujete rad.

Većina nas preferira da koristi Office paket iz jednostavnog razloga što smo dobro upoznati sa ovim programima. Naravno da ćete se pre opredeliti za nešto što vam je poznato, ali bi trebalo nekada da i drugim servisima date priliku i šansu. Naravno da neće biti identični, ali dovoljno su slični da bi vam olakšali posao i proces navikavanja.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: