Završen je SICEF Hakaton #7 – osam fantastičnih aplikacija kao rezultat

Sedmi po redu SICEF Hakaton održan je od 5. do 7. novembra 2021. godine u Naučno- tehnološkom parku Niš. U pitanju je bilo internacionalno dvadesetčetvoročasovno takmičenje u programiranju, u kome je učestvovalo osam timova od po četiri člana.
sicef

Tema 7. SICEF Hakatona bila je „Doprinos sprečavanju širenja COVID-19“, dok su se kao teme prethodnih godina našle aplikacije za pomoć izbeglicama i poboljšanje uslova studiranja, digitalna pomoć u medicini, aplikacije za agrikulturu itd. Zadatak svakog tima bio je da osmisli aplikaciju u lično izabranoj tehnologiji, koja odgovara zadatoj temi i predstavi je stručnom žiriju.

Žiri su činili predstavnik kompanije MVP Workshop Mališa Pušonja, predstavnik kompanije Better Collective Srebrenko Pešić, predstavnik kompanije Cubic Dimitrije Mišić, predstavnik Naučno-tehnološkog parka Niš Miloš Grozdanović. Za takmičare održana su i četiri predavanja kako bi naučili nešto novo i upoznali se sa problemima Hakatona. Prvo predavanje bilo je „gm, web3“ kompanije MVP Workshop, zatim „Gejming industrija  decoded“ kompanije Webelinx Games, „Tech Stack, tehnologije i načini rada u Better Collective-u“ kompanije Better Collective i poslednje predavanje držao je Miloš Grozdanović iz Naučno- tehnološkog parka Niš pod nazivom „Tehnološko preduzetništvo“.

sicef

Pobednik ovogodišnjeg SICEF Hakatona je tim „Pizza burek“, sačinjem od studenata Tehničkog fakulteta iz Rijeke, dok su „Mag“ sa Računarskog fakulteta iz Beograda i „4K“ sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada osvojili drugo i treće mesto, respektivno. Za prva tri tima su bile obezbeđene vredne nagrade. Prvi tim osvojio je 50.000 dinara, drugoplasirani tim je osvojio 30.000 dinara, a trećeplasirani 20.000 dinara.

„Veoma mi je drago da smo uspešno održali sedmi SICEF Hakaton u pomalo otežanim uslovima, ali sa pridržavanjem svih propisanih mera zaštite protiv COVID-19. Kako je tema bila vezana upravo za COVID-19, rezultat ovog takmičenja su osam fantastičnih aplikacija i ideja koje bi ubrzale izlazak iz ove krize. Posebno bih se zahvalio takmičarima iz Hrvatske koji su prešli dug put da dođu do Niša i osvojili prvo mesto.“ – izjavio je Miodrag Janić, predsednik SICEF-a.

Ostali ovogodišnji sponzori bile su kompanije Ingsoftware, Quantox Technology, Fazi & Triple Crown i Zuhlke. Na Hakatonu takmičarima je pored preko potrebnog interneta i zasebnih kancelarija, bila obezbeđena hrana tokom celog trajanja takmičenja, kao i soba za zabavu (Fun Room) kako bi se odmorili i dobili nove ideje.

Glavni organizator Hakatona – SICEF (Studentski Inovacioni centar Elektronskog fakulteta u Nišu) je organizacija koja je formirana da bi doprinela studiranju, usavršavanju studenata tehničkih fakulteta i popularizovala struku inženjera.

Za više informacija zainteresovani mogu posetiti zvanični sajt Hakatona kao i facebook stranicu.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: