Za uverenja i prijave 200 evra

Prijave ispita, naknadne prijave, uverenja, poništavanje ispita... samo su neke od taksa koje fakulteti naplaćuju studentima, a mogu koštati i do 22.000 dinara godišnje.

Studenti se žale na enormno visoke takse koje im nameću fakulteti. Tako godišnje na Univerzitetu u Beogradu moraju da daju u proseku i do 200 evra kada se saberu sve takse, ne računajući školarinu, knjige i druge troškove…

Prve dve prijave ispita se ne naplaćuju po preporuci Ministarstva prosvete, ali sve ostale su paprene, čak i do 1.000 dinara po ispitu.

– Cena od 1.000 dinara za treću prijavu je previsoka, posebno za nas koji smo na samofinansiranju. Ipak, i to je bolje nego ranije, kada su se prve dve prijave plaćale 600 dinara, a treća 1.100 – kaže Milena Atanacković.

Ako se ispiti ne prijave na vreme, na regularnu cenu se dodaje 1.000 dinara, a na Pravnom fakultetu čak 2.000.

– Studiranje na Filološkom fakultetu je, recimo, jeftinije u odnosu na druge fakultete. Ipak, ako odustanemo od polaganja, imamo pravo da poništimo ispit samo jednom, i to se plaća 1.500 dinara, a to se retko gde naplaćuje – kaže Marija Jevremović.

Minimalan trošak za takse, prijave i overe u Novom Sadu je oko 8.000 dinara za godinu dana. Na skoro svim fakultetima samo za upis godine je potrebno oko 5.000 dinara. Overe semestra su 1.000 do 2.300, a prijave ispita od 176 do 500 dinara.

Studentski pokret Novi Sad je pokrenuo peticiju kojom zahteva od fakulteta da prestanu s dodatnom naplatom redovnih usluga.

– Zahtevamo ukidanje naplate upisa u narednu školsku godinu, overe semestra, prijave ispita… Do sada smo prikupili oko 2.000 potpisa – kaže Vesna Vojvodić iz Studentskog pokreta.

Ni studenti u Nišu nisu pošteđeni nameta. Tako studenti medicine za propuštenu nedelju nastave plaćaju 1.500 dinara, a studenti Filozofskog fakulteta koji bi da overe semestar bez potpisa profesora svaki potpis plaćaju 4.000 dinara.

Foto: RAS Srbija

Obrazac 300 umesto 15 dinara

Studenti u Nišu kažu da im je jedna od najgorih cena za ŠV obrazac, koji se naplaćuje od 200 do 300 dinara.

– Taj obrazac u knjižari košta 15 dinara, a može da se preuzme i sa interneta i odštampa, a oni ga naplaćuju 20 puta više – kaže studentkinja Jelena Petrović.

Izvor: M.Antonijević,S.Aničić,I.Anđelković Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: