Za studenta ode cela plata

Za smeštaj, hranu, markicu za gradski prevoz, račune i udžbenike studenti će ove godine morati da izdvoje i do 350 evra mesečno.

To znači da će roditelji akademaca morati da izdvoje gotovo celu prosečnu srpsku platu.

Najteže će biti porodicama onih koji nisu uspeli da se upišu na budžet, a ne žive u mestu u kom se nalazi njihov fakultet. Oni, pored toga što moraju da izdvoje novac na preskupe školarine koje su i do 243.500 dinara, nemaju pravo ni na mesto u studentskom domu, kao ni na jeftine obroke u menzi.

– Za školarinu smo prošle godine podigli kredit sa čijom otplatom uskoro završavamo. Rata nam je nešto manja od sto evra. Stan plaćamo dodatnih sto evra, za hranu je potrebno još toliko, za knjige, prijave ispita, gradski prevoz i račune često još toliko. A tu ne računam troškove za kozmetiku, odeću i obuću, kao i poneki izlazak – kaže Sanja Ilić, majka jednog studenta.

Znatno je lakše roditeljima čija deca studiraju o trošku države, posebno ako su uspeli i da se izbore za mesto u domu.

– Tri obroka u menzi i mesec dana stanovanja u domu mesečno me koštaju oko 50 evra. Mislim da jeftinije od toga ne može, a to mi mnogo znači jer znam da ne opterećujem roditelje koji ionako jedva spajaju kraj s krajem – kaže student Miloš Jeftić iz Požarevca.

U najtežoj situaciji su studenti umetničkih fakulteta i arhitekture. Iako ne plaćaju školarinu, sami moraju da kupuju sve neophodne materijale za rad. Od raznih boja, platna, pribora za crtanje, materijala za makete… Na fakultetima ništa od ovoga ne dobijaju. Studenti arhitekture kažu da im za ove potrebe godišnje treba između 300 i 400 evra.

Ove godine 35.000 brucoša

Državne fakultete ove godine upisalo je 35.000 brucoša. Oko 22.000 njih imaće priliku da studira o trošku države. Čak 15.000 novih studenata doći će u Beograd, njih 9.000 u Novi Sad, oko 3.000 u Niš i isto toliko u Kragujevac. Diplomu fakulteta ili visoke škole svake godine stekne 46.000 mladih. U isto vreme oko 70.000 osoba sa diplomama traži posao, a indeks ima više od 200.000 mladih.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: