Za najosnovnije stavke studentskog života potrebna cela plata

Uoči nove akademske godine u Beograd dolazi više hiljada studenata iz unutrašnjosti. Pre obaveza na fakultetu, učenja i ispita moraju da prebrinu prvu brigu - gde će stanovati. Za one koji ne dobiju dom, iznajmljeni stan je najveća stavka.

Za nekoliko dana Aleksa se iz Prokuplja seli u Beograd. Za studije u drugom gradu, njegovi roditelji će, kaže, morati da izdvoje jednu celu platu.

“Pošto sam ja student na budžetu imam te privilegije da živim u domu, da se hranim u menzi, to i nije tako skupo, čak je menza jeftinija nego kod kuće. Ali opet postoje neke stavke koje su dosta skuplje. Bez nekih 200 evra sve to da se pokrije je jako teško”, rekao je student Aleksa Milenković.

U dom, međutim, mogu samo najbolji. Ni 10.000 kreveta, koliko ih je u beogradskom studenskom centru, nije dovoljno za sve zainteresovane akademce, osobito kada se ima u vidu cena.

“U zavisnosti od kategorije sobe i doma, smeštaj košta od 1.200 do 1.400 dinara na mesečnom nivou, a ishrana 171 dinar dnevno, što na mesečnom nivou iznosi 5.210 dinara”, kaže Miroslav Sarić iz Studentskog centra u Beogradu.

Oni sa slabijim uspehom, kao i studenti koji više vole privatnost idu u stanove. Dok u Beogradu garsonjere i manji stanovi koštaju od 150 do 300 evra, u drugim gradovima smeštaj je dvostruko povoljniji.

Tako u Nišu i Kragujevcu za garsonjeru studenti moraju da izdvoje od 80 do 150 evra. Jednosoban stan u Nišu košta od 80 do 200, u Kragujevcu od 100 do 150 evra.

Troškovi se smanjuju ako više studenata deli stan.

“Ljudi koji izdaju stan to ne vole. Smatraju da bi tri studenta ili tri studentkinje napravili u stanu haos, a takođe i roditelji koji iznajmljuju stan to ne dozvoljavaju svojoj deci jer misle ako ih je više da će se više družiti a manje učiti”, objašnjava Kaća Lazarević, agentkinja za nekretnine.

Kada se stanarini dodaju režije, hrana, prevoz, knjige, društveni život, za jednog studenta potrebna je cela prosečna plata. Roditeljima koji školuju više dece, potrebne su i posebne veštine u preračunavanju.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: