Više mesta u studentskim i đačkim domovima

Ministarstvo objavilo konkurs za smeštaj i ishranu srednjoškolaca i studenata. Novi objekat u Užicu, veći kapaciteti u Trsteniku, Svilajncu, Kragujevcu.

U studentskim i đačkim domovima naredne školske godine biće oko 700 kreveta više nego sada. Nove kapacitete dobija đački dom “Karađorđe” u Beogradu, domovi u Kragujevcu, Svilajncu i Trsteniku. Za studente se gradi novi objekat u Užicu, a više kreveta biće i u Kragujevcu. Ministarstvo prosvete objavilo je konkurs za smeštaj i ishranu, prijavljivanje za srednjoškolce trajaće od petog do 15. jula, za brucoše od 1. do 15. septembra, a za ostale studente od 15. septembra do 31. oktobra.

– Kapacitet 63 ustanove za smeštaj i ishranu učenika je 10.872 mesta, za oko 440 više nego prošle godine. Kada je reč o studentskom smeštaju, u devet centara raspoloživo je 17.200 mesta, što je za oko 250 više. Još 766 akademaca moći će da se smesti u đačke domove – objašnjava za “Novosti” Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete. – Kapaciteti će biti povećani u Užicu za oko 150 mesta, u Kragujevcu za oko sto, u Svilajncu 130, a u Trsteniku za oko 50.

U najvećoj akademskoj spavaonici – Studentskom centru Beograd, gde može da se smesti 9.878 akademaca, neće biti novih kapaciteta, ali se uređuju postojeći.

– Započeli smo renoviranje kupatila u Studentskom gradu, koja su izgrađena pre 30 godina – objašnjava Milovan Petrović, direktor Studentskog centra Beograd. – Renovira se po nekoliko kupatila na jednom spratu, kako bismo imali dovoljno mesta da privremeno preselimo sve stanare iz soba u kojima se radi. Na red će doći svi blokovi i svi spratovi.

I ovog leta svi studentski restorani u Beogradu biće okrečeni i renovirani, da bi, kako kaže Petrović, i u narednoj školskoj godini bili spremni da se u njima pojede 25.000 obroka svakog dana.

U novom konkursu ostale su stare cene smeštaja i ishrane. Veći deo i dalje plaća država, a manji stanari.

– Učenici plaćaju ukupno 5.350 dinara za smeštaj i ishranu mesečno, a ostatak se dotira iz budžeta – napominje Antonijević. – Studentski smeštaj podeljen je u četiri kategorije i deo koji plaćaju akademci je od 1.150 do 1.860 dinara mesečno. Tri obroka koštaju 170 dinara, od kojih je doručak 40, ručak 70, a večera 60 dinara, a i ovde do pune cene dodaje se iz budžeta.

ODMOR 800 DINARA

OSIM za smeštaj i hranu, u konkursu je objavljen i poziv za odmor akademaca u objektima Ustanove studentskog odmarališta Beograd na Avali i Zlatiboru, po povlašćenim cenama.- U našem objektu na Avali kapacitet je 300 mesta, a na Zlatiboru je 50 mesta više – kaže Rade Dabetić, direktor ove ustanove. – Pravo na odmor imaju budžetski studenti svih državnih univerziteta, a cena punog pansiona je, prema povlašćenim cenama, oko 800 dinara. Rang-liste prave se uzimajući u obzir uspeh na studijama, socijalno i zdravstvo stanje akademaca.

Foto:www.novosti.rs

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: