Verbić: Potrebno je obezbediti iste uslove studiranja za sve

Univerzitet u Beogradu danas obeležava dan studenata, a akademci poručuju da je potrebno poboljšati studentski standard, ali i dati studentima više prostora u reformi visokog obrazovanja.

Univerzitet u Beogradu danas obeležava dan studenata, a akademci poručuju da je potrebno poboljšati studentski standard, ali i dati studentima više prostora u reformi visokog obrazovanja.

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da se moraju obezbediti isti uslovi studiranja za sve, onih kojih žive u velikim gradovima, ali i onih koji žive u siromašnim sredinama.

U organizaciji Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije (SKAS S) danas je održana svečana sednica, a predsednik te organizacije Nemanja Srejić kaže da je misija organizacije udruživanje svih studenata.

On objašnjava da studenti u visokim strukovnim školama imaju dobre uslove za rad, ali da u narednim godinama očekuje više studentske prakse, ali i više prostora za studente u reformi visokog obrazovanja.

Ministar prosvete Srđan Verbić čestitao je studentima njihov dan i dodao da su oni najvažniji u procesu obrazovanja, kao i da treba da se bore za kvalitet nastave na fakultetima.

“Studenti ne treba da prave bilo kakve kompromise, oni moraju da budu garant kvaliteta, jer od toga zavisi njihova buduća karijera”, naglasio je Verbić.

On kaže da je važno obratiti pažnju sa kakvim se obrazovanjem dolazi na fakultete i dodaje da se ne može napraviti dobra upisna politika ukoliko ne postoji bolja saradnja sa zaposlenima u visokom obrazovanju, studentima i privredom.

“Moramo na najbolji mogući način da napravimo drugasčiji plan upisa na fakultete, drugačiju raspodelu novca koji se iz budžeta odvaja za studiranje i da povećamo jednakopravnost svih koji bi želeli da studiraju”, rekao je Verbić.

Ministar prosvete je istakao da mladi iz siromašnih sredina i siromašnih porodica danas imaju pet puta manje šanse da završe fakultete od njihovih vršnjaka iz velikih gradova i bogatih porodica.

“Mi moramo svima da omogućimo iste uslove za studiranje, ali za uzvrat očekujemo maksimalnu saradnju po pitanju dobro promišljenih izbora fakulteta”, rekao je Verbić.

On kaže da je dosta kritikovao studente kojima su jedini zahtevi bili povećanje broja ispitnih rokova i dodao da studenti moraju da razmišljaju šta će sa svojim obrazovanjem, gde će se zaposliti, kakve su im mogućnosti da pokrenu sami lični biznis.

Predstavnik studenata strukovnih studija u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje Nebojša Andrijević podsetio je da su studenti strukovnih studija budući nosioci privrede.

On smatra da poslodavci ne prave razliku ko je završio državni ili privatni fakultet ili višu školu već da se isključivo gleda kakvo znanje nosi i kao prioritet u daljem razvoju strukovnih škola je stručna praksa.

“Ono što je vezano za dualno obrazovanje kod srednjih škola, mislimo da deo toga može da se prenese i na visiooko obrazovanje gde bi studenti podelili praksu i teoriju”, rekao je Andrejević.

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine, kada je u protestu, zbog jacanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Foto: ilustracija

Izvor: TANJUG

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: