“Večitim” studentima ipak rok dve godine

Poboljšani predlog Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju usaglašen tokom vikenda, a dobio je i podršku resornog skupštinskog odbora.

Pred poslanicima Narodne skupštine do kraja meseca naći će se predlog Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, kojim se predviđa da se rok za diplomiranje akademcima koji studiraju po starom programu produži za dve godine, za sve nivoe studija, saopštila je Studentska konferencija univerziteta Srbije.

U saopštenju SKONUS-a se precizira i da studenti upisani na magistarske i doktorske studije školovanje treba da okončaju najkasnije do kraja školske 2017/2018. godine.

Kako su objasnili iz SKONUS-a, ovakvo rešenje plod je nastavka pregovora sa Minstarstvom prosvete, započetih u petak. Posle te prve „runde”, saošteno je i da se rok produžava za godinu dana. Inače, resorni ministar Mladen Šarčević je bio protiv produženja roka za stare studente, ali je pristao na godinu dana, uz obrazloženje da od toga i zavisi budućnost velikog broja mladih ljudi.

U međuvremenu, usaglašeno je da se pred skupštinu ide sa predlogom izmena zakona prema kojima je rok pomeren za kraj školske 2017/2018. odnosno do kraja školske 2018/2019. godine za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANjU POLITIKE

Izvor: Politika

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: