Većinu studenata izdržavaju roditelji

Oko 35 odsto ispitanih studenata u potpunosti finansiraju roditelji i porodica, dok je među njima sedam odsto zaposlenih koji se samostalno izdržavaju tokom studija.
To je pokazalo istraživanje o studentskim navikama koje je tokom januarskog ispitnog roka na sajtu NajStudent sprovedeno na uzorku od 1.300 studenata.
 
Četvrtina ispitanika kombinuje pomoć roditelja sa nekim honorarnim poslom, gotovo isti broj studenata (25,74 odsto) dopunjuje studentski budžet kreditima/stipendijama, dok isključivo od ovih studentskih primanja živi njih oko šest odsto. Procenat studenata zaposlenih sa punim radnim vremenom (40 sati nedeljno) se povećava sa oko sedam odsto na osnovnim, 15 odsto na Master, MBA ili specijalističkim do oko 35 odsto na doktorskim studijama.
 
Prema ovom uzorku, najveći broj ispitanika živi u stanu roditelja, ili sopstvenom stanu, a procenat onih koji stanuju u studentskom domu, najveći je kod studenata master, MBA i specijalističkih studija.
 
Najveći broj studenata ispite sprema 1-2 nedelje i mesec dana pre ispita. U odnosu na 2015. godinu, manji broj studenata je rekao da uči nekoliko dana pre ispita. Za većinu (80%) dužina spremanja ispita zavisi od težine gradiva. Veći broj studenata na postdiplomskim studijama uči kontinuirano tokom semestra u odnosu na one na osnovnim studijama.
 
Najveći broj studenata uči tokom dana, oko 60 odsto ispite sprema pre podne ili popodne, a oko 36 odsto studenata ispite sprema noću. Čak 40 odsto je odgovorilo da uči “po ceo dan”, oko 10 odsto kada im obaveze dozvole, a oko 30 odsto je navelo da nemaju određeno vreme kada spremaju ispite.
 
Bez obzira koliko uče, većini studenata “fali jedan dan”. Oko 45 odsto studenata na ispite izlazi nevezano koliko su spremni, a skoro tri odsto priznalo je da prepisuje na ispitima. Celo istraživanje pogledajte OVDE.
 
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: