Uslovi školovanja za struke koje mlade najviše interesuju

U sledećoj akademskoj godini biće upisano 700 budućih IT sručnjaka više nego ove godine. Ministarstvo prosvete traži način kako da obezbedi bolje uslove za njihovo školovanje. RTS je proveravao kakvi su uslovi školovanja za struke koje mlade najviše interesuju - medicinske i inženjerske.

Obezbeđenje prakse, studentske razmene, vođenje računa o studentskom standardu, sve to utiče na izbor željne škole, kažu studenti.

“Upisala sam privatnu školu iz razloga što se više bazira na praksi nego državni univerzitet”, kaže Nikolina Kovačević, student prve godine Visoke medicinske škole strukovnih studija “Milutim Milanković”.

Anja Rašković kaže da su su profesori posvećeniji studentima i da imaju više vremena.

Da bi studentske dane efikasnije provodili, akademci se za savet obraćaju studentu prodekanu i studentskom parlamentu.

“Studenti mi se najčešće obraćaju i pitaju kada postoje određeni problemi prilikom savlađivanja gradiva i još neki od problema, a tu su stručne prakse”, kaže student prodekan FON-a Sara Racić.

Za ugled škole ali i status akademaca bitna je i međunarodna saradnja, potvrđuju i profesori. Tako je “Milanković” umrežen sa 30 škola istog profila iz 14 zemalja, a studentima se maksimalno izlazi u susret.

Direktor VMŠSS “Milutin Milanković” Gordana Arsić Komljenović kaže da
postoji mogućnost da se student obrati školi i da uz saglasnost osnivača dobije određene popuste na cenu školarine.

“Sa ministarstvom za socijalni rad sklopili smo jedan dogovor da deca palih boraca u prethodnim ratovima mogu besplatno da budu studenti naše škole”, dodaje Gordana Arsić Komljenović.

FON ima ugovore sa 700 kompanija, jer kažu, fakulteti se rangiraju po tome kako zapošljavaju svoje studente. Zato brinu i o najboljima i o najsiromašnijima.

“Posle završenog januarskog-februarskog roka kada se vide rezultati koji su ostvarili ti kandidati komisija fakulteta ima posebnu ulogu da im umanji visinu školarine. Svi oni koji budu radili u razvojnom centru, a sticajem okolnosti su u statusu samofinanisiranja, za njih će sigurno Savet fakulteta doneti odluku koji će to biti benefiti u umanjenju školarine”, kaže dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović.

U Srbiji se školuje oko 250.000 studenata, a prema najavi nadležnih, sledeće godine biće 700 mesta više za buduće IT stručnjake, jer je u ovom trenutku potrebno oko 15.000 IT inženjera.

Izvor: www.rts.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: