UPISNA GROZNICA Vodič za pripremnu nastavu: Gde možete da prođete besplatno, a gde će da vas ODERU

Upisna groznica na fakultetima i pred polaganje male mature polako počinje, a za pripremu nastavu, koja je negde besplatna, a negde košta i do 40.000 dinara po predmetu, već je počelo prijavljivanje.

Cene pripreme nastave po fakultetima se drastično razlikuju, a na mnogima su časovi besplatni. Osnovci u svojim školama su počeli da se pripremaju za polaganje male mature na dodatnim časovima još od septrembra, a na raspolaganju su i i brojni onlajn časovi i privatni profesori. Evo kakva je situacija širom Srbije što se tiče pripremne nastave.

 

Beograd

Fakulteti

Srednjoškolci i maturanti na pripremnu nastavu, u zavisnosti od fakulteta, kreću i do sedam meseci ranije. Oni koji bi da budu studenti Farmaceutskog fakulteta na časove iz jednog ili više predmeta idu već od početka decembra, a slično je i na Mašinskom fakultetu.

Na ETF-u, prijave i dalje traju, dok se na Ekonomskom i FPN-u organizuje više ciklusa. Filološki fakultet jedan je od retkih koji nudi onlajn materijale. U ponudi su opšti i intenzivni kurs, koji po jeziku koštaju 12.000 ili 15.000 dinara, a za one koji uče dva jezika cena je nešto niža. Najpovoljnija je nastava na Mašinskom, gde 65 časova iznosi 20.000, a najskuplja na ETF-u, gde 60 časova, plaćenih na rate, iznosi 40.000 dinara.

Evo nekoliko primera*

  • – Farmaceutski fakultet – hemija, matematika, 80 časova, 27.000 dinara
  • – Medicinski – hemija, biologija, 60 časova, 33.000 dinara
  • – Elektrotehnički fakultet – fizika, matematika, 60 časova, 36.000 dinara odjednom, 40.000 na rate
  • – Ekonomski fakultet – matematika, računarstvo i informatika, osnovi ekonomije i poslovna ekonomija, 15  časova, 5.200 dinara
  • – Mašinski fakultet – matematika, 65 časova, 20.000 dinara
  • – Stomatološki fakultet – hemija i biologija, 50 časova, 25.000 dinara

*Broj časova i cene izražene su po predmetu

 

Novi Sad

Fakulteti

Priprema nastava iz hemije i matematike je besplatna na Prirodno-matematičkom, Tehnološkom i Poljoprivrednom fakultetu.

Časovi iz matematike na PMF-u su počeli još u decembru i trajaće do kraja marta svake subote. Hemija na PMF počinje u martu, kada i priprema na Poljoprirvrednom fakultetu, a na Tehnološkom u aprilu.

Najskuplja pripremna nastava je na Medicinskom, Fakultetu tehničkih nauka (FTN) i Akademiji umetnosti. Pripremna nastava na Medicinskom počinje u nedelju. Roditelji budućih medicinara moraju da iskeširaju po 15.000 dinara po predmetu, odnosno 30.000 za oba – hemiju i biologiju. Na ostala dva fakulteta pripreme koštaju od 8.000 do takođe 30.000 dinara.

Na Fakultetu tehničkih nauka pripremna nastava iz matematike, koja se sastoji od 40 časova košta 12.500 dinara, dok je kurs za arhitekturu od 3.000 koliko košta jedan čas, a svih 16 termina 30.000.

Na Akademiji su konsultacije besplatne, a nedelja otvorenih vrata prvi put na tom fakultetu biće organizovana sledeće nedelje, od ponedeljka do petka. Kurs slikanja ovde košta 8.000, slikanja i crtanja 12.000, dok je vajanje 8.000. Kurs analitičkog crtanja je 9.600, a solfeđo i teorija muzike 16.000 i može da se plati u tri rate.

Na FTN-u časovi iz matematike su počeli 11. februara, a časovi arhitektutre počinju u martu, pripremna nastava na Akademiji je u toku. Na Pravnom fakultetu nastava iz ustava, prava građana i istorije košta 10.000 dinara.

 

Niš

Fakulteti

Na Medicinskom fakultetu u Nišu već je počela pripremna nastava iz hemije, biologije i matematike. Budući studenti medicine, farmacije i stomatologije za 60 časova po jednom predmetu moraju da plate 20.000 dinara. U naredna tri meseca maturanti će svake subote imati po dva sata pripremu iz svakog predmeta.

Veliki broj niških srednjoškolaca koji želi da studira medicinu ili farmaciju plaća “specijalizovane privatne profesore za upis na Medicinski fakultet”.

– Hoću da studiram farmaciju i već sam počela da pohađam časove iz matematike i hemije kod dve privatne profesorke. Za 60 časova iz hemije plaćam 600, a iz matematike 500 evra. Međutim, radimo u malim grupama i profesorke nas odlično spremaju za prijemni. Moji roditelji su se složili da moram da dodatno da platim pripremu, iako sam vukovac. Nije mali novac, ali je bolje da budem sigurna da ću upisati željene studije – priča maturantkinja Sanja Petrović.

I na svih ostalih 12 fakulteta biće organizovana pripremna nastava, mada na većini nije još odlučeno kad će to biti i po kojoj ceni. Neki fakultetu najavljuju da će buduće brucoše pripremati besplatno. Među fakultetima koji će to ponuditi su Mašinski, Ekonomski i Građevinsko-arhitektonski fakultet.

 

Kragujevac, Jagodina, Vrnjačka banja, Čačak, Užice, Kraljevo

Fakulteti

Na 12 fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu biće organizovana, kao i ranijih godina, pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita za upis.

Ekonomski fakultet i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu i Agronomski fakultet u Čačku još nisu napravili plan pripremne nastave, a Pravni i Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, kao i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, neće imati pripremnu nastavu, već je budućim brucošima na raspolaganju informator sa pitanjima za prijemni ispit, ili zbirka zadataka, koji mogu preuzeti sa sajta fakulteta ili na studentskoj službi.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu organizovaće besplatnu pripremnu nastavu od 18. marta, a Prirodno-matematički fakultet iz istog grada organizovaće besplatnu pripremnu nastavu iz matematike i informatike od 11. marta. Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku pripremna nastava će početi u prvoj polovini marta.

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini organizuje pripremnu nastavu od 1. aprila do 10. juna. Prva grupa obuhvata osnovnu pismenost, druga razumevanje pročitanog, treća muzičke, a četvrta fizičke sposobnosti. Kandidati se mogu opredeliti za pohađanje celokupne pripremne nastave ili za pojedine oblasti, odnosno grupu predavanja. Nastava na ovom fakultetu se plaća od 3.000 do 15.000 dinara.

Učiteljski fakultet u Užicu organizuje pripremnu nastavu koja počinje 1. aprila i organizovaće se subotom, a cena je 9.000 dinara.

Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu organizuje pripremnu nastavu od 25. februara, ima 40 časova i besplatna je. Na ovaj fakultet na pripremnu nastavu mogu da dođu svi, bez obzira da li žele da upišu taj fakultet ili ne.

 

Novi Pazar

Fakulteti

Na dva novopazarska univerziteta – Državnom i Internacionalnom i ove godine će biti organizovana besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete, ali još nisu poznati termini tokom kojih će biti održane.

“Blicu” je sa Državnog univerziteta poručeno da će termini biti poznati nakon objavljivanja oglasa za upis na prvu godinu osnovnih studija, a da je pripremna nastava prethodnih godina uglavnom organizovana tokom maja i juna.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: