Unija studentskih glasila obeležava prvu godinu postojanja

"Ne zanima nas politika, već želimo da utičemo da se napune svirke, koncerti, izložbe, bioskopi, pozorišta, da dobri studentski primeri postanu pravilo, a ne izuzetak", poručili su predstavnici Unije studentskih glasila povodom obeležavanja svoje prve godišnjice.

Ova mlada organizacija ma za cilj da okupi studentska glasila širom Srbije i trenutno ima 15 aktivnih članica.

“Simbolično osnovana na Međunarodni dan ljudskih prava, Unija studentskih glasila u prethodnih 365 dana radila je na povećanju vidljivosti studentskih glasila i njihovom većem prisustvu u javnosti”, izjavio je predstavnik ove organizacije Nenad Ružić.

Kako još navode, u toku protekle godine Unija se predstavljala na različitim panelima, bila deo podrške studentskim organizacijama i kolegama novinarima.

“Među značajnijim referencama bili su panel o studentskom novinarstvu na prvom Media Market sajmu (koji je održan u hali 3 Beogradskog sajma za vreme Sajma knjiga), a potom i “Dan studentskog novinarstva”, kao i brojni skupovi i predavanja na temu studentskog novinarstva”, naveo je još Ružić.

Zajednički stav Unije i njenih članica jeste čuvanje tradicije studentskog novinarstva duge skoro 80 godina.

“Mi smo naslednici ideja koje su utemeljili Ivo Lola Ribar, šezdeset-osmaši i mnogi koji su od studentskog novinarstva napravili snažno oruđe u borbi za podizanje studentskog standarda i kritičkog mišljenja mladih. Danas, naši ciljevi nisu ništa drugačiji, ali su osavremenjeni, shodno vremenu u kom živimo i ožiljcima koje studentsko novinarstvo nosi iz ranijih vremena”, poručili su predstavnici studentskog novinarstva.

Kvalitetan izbor medija postoji, što se može i videti u radu članica ove organizacije među kojima su: Univerzitetski odjek, Žurnalist, Studentski vodič, Sportindeks, Interfon, Monopollist, Politikolog, Portal Mladi, Studentski život, Kodeks 13, NewsBitt, Studentski front, Pupinovacija, ICT časopis, Forma, Simbioza (studentski žurnal i Filozofist).

Izvor: Oradio

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: