Trka za stipendije do jeseni

Fond Ministarstva omladine i sporta za mlade talente raspisao je konkurs za stipendiranje najboljih studenata na univerzitetima u inostranstvu. Na ovakav način će na školovanje put Evrope, Amerike ili Azije ove godine otići oko 500 studenata master i doktorskih studija.

Jovan je, zahvaljujući stipendiji Fonda za mlade talente, godinu dana proveo na master studijama u Francuskoj. Kaže da mu je stipendija, između ostalog, pomogla i da brže dođe do posla.

ne otići oko 500 studenata master i doktorskih studija.

Jovan je, zahvaljujući stipendiji Fonda za mlade talente, godinu dana proveo na master studijama u Francuskoj. Kaže da mu je stipendija, između ostalog, pomogla i da brže dođe do posla.

“Stipendiju sam iskoristio pre svega za dalje usavršavanje, za sticanje novih znanja, novih iskustava, upoznavanje kulture, druženje sa studentima iz celog sveta i dosta mi je značila da sve svoje želje na neki način ostvarim”, kaže Jovan Bogdanović.

U proteklih sedam godina, stipendiju je koristilo oko 3.000 mladih.

“Neophodno je da studenti koji apliciraju za stipendiju Fonda imaju prosečnu ocenu najmanje osam i po na osnovnim akademskim studijama. Takođe je značajno da u 2015/16. godini upisuju jednu od godina stepene studija na nekom od univerziteta u inostranstvu na studijama drugog odnosno trećeg stepena”, objašnjava Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente.

Dodeljuje se do 500 stipendija, a njihova visina zavisi od broja kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa. U proseku, studenti dobijaju oko 700.000 dinara i u obavezi su da, po završetku studija, pet godina rade u zemlji.

“Kroz saradnju sa kompanijama koje posluju u Republici Srbiji nastojimo da omogućimo radionice, stručne prakse i zapošljavanje. Mi smo kroz ovakve programe za blizu 500 mladih omogućili stručne prakse i zaposlenje. Za ovu novu generaciju studenata, po završetku njihovih studija, otvoriće se nove mogućnosti kako bi došli do svog prvog profesionalnog angažmana”, ističe Radosavljević.

Konkurs je otvoren do sredine oktobra, a za stipendiste postoji nekoliko vidova komunikacija sa Fondom, putem telefona, sajta, imejla i Fejsbuk stranice.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: