TOP 10 najtraženijih fakulteta u Srbiji

Maturanti ove godine najviše žele da studiraju medicinu i informacione tehnologije, dok je sve manje interesovanje za upis ekonomskih i pravnih fakulteta, pokazalo je istraživanje portala „Infostud“.

Upravo te fakultete je i najteže upisati, odnosno postoji najveća konkurencija pa je potreban najveći broj bodova za upis.

Budući da je do prijemnih ispita ostalo svega mesec dana, većina svršenih srednjoškolaca zna na kojem smeru bi se dalje usavršavala. Istraživanje pokazuje da maturanti vole da uče ono što mogu da rade, najpre u inostranstvu.

– Ponuda zaposlenja u sektoru informacionih tehnologija je vrlo raznovrsna i kod nas i u inostranstvu. U Srbiji se u toj oblasti plata kreće od 400 do 2.000 evra, dok je u inostranstvu od 1.500 do 7.000 ili 8.000 evra. S druge strane, u Nemačkoj i skandinavskim zemljama traženi su i dalje lekari opšte prakse, ali i sve vrste specijalnosti u medicini. U Nemačkoj plata je oko 5.000, a u Norveškoj čak 19.000 evra – ističe Srdić.

c6dae5bb8802ef22c134b6956300ddfc (1)
Foto: RAS / RAS Srbija

Rezultati anketa u poslednjih pet godina pokazuju da je iz godine u godinu sve manje svršenih srednjoškolaca zainteresovano da studira ekonomiju.

– Verovatno je to posledica velike konkurencije u ovoj oblasti, pa je stvoren ogroman broj kadrova, zbog čega je i mogućnost zaposlenja manja. Opet, druga zanimanja, kao što su informacione tehnologije, nude više šansi za veću platu i odlazak u inostranstvo, što je mnogima želja – kaže Goran Nikolić, ekonomista.

ad0bc1ba4b12db395d8d36bc8c4282ed
Foto: RAS / RAS Srbija/Blic

Prema rezultatima istraživanja, u svom gradu planira da studira 27 odsto ispitanika, dok će se njih 59 odsto odlučiti za selidbu.

– Prilikom izbora studija anketiranim budućim studentima je najbitnije da studiraju ono što ih interesuje i što vole, ali je visoko na skali i primenjivost znanja stečenog u praksi, kao i mogućnost zapošljavanja. Čak 73 odsto maturanata planira da bude na budžetu, a ako ne uspeju u toj nameri, više od polovine njih će finansirati roditelji – objašnjavaju u „Infostudu“.

Izvor: Blic

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: