Svi univerziteti biće obavezni da kažnjavaju za plagijate

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejan Popović izjavio je da će do kraja oktobra državnim i privatnim univerzitetima dostavljena osnova kodeksa akademskog integriteta, koji će ih obavezati na kažnjavanje zaposlenih i studenata ako su plagirali radove, lažirali rezultate istraživanja ili se neetički ponašali prema kolegama.

Popović je za beogradski dnevni list Večernje novosti od utorka rekao da će svih 18 državnih i privatnih univerziteta morati da poštuju taj dokument kada stupi na snagu.

“Kodeks definiše ponašanja koja predstavljaju kršenje etičkog ponašanja, kao i procedura kako postupati prema krivcima, pripadnicima akademske zajednice”, rekao je Popović.

On je objasnio da se kršenja etičkog ponašanja odnose na plagijate, zloupotrebe, krivotvorenja rezultata empirijskih istraživanja, neetičko ponašanje prema kolegama, nastavnika prema studentima i obrnuto.

Popović je kazao da je u oktobru stupio na snagu i Pravilnik o minimalnim uslovima za izbor u zvanja nastavnika, koji moraju da poštuju svi univerziteti – državni i privatni i da ti strateški dokumenti treba da doprinesu povećanju kvaliteta visokog obrazovanja.

Prema njegovim rečima, kvalitetnijem visokom obrazovanju doprineće i usvajanje novih standarda akreditacije univerziteta.

Popović je rekao da predstavnici Nacionalnog saveta učestvuju u izradi koncepta nacionalne mature, koja treba da zameni prijemne ispite i omogući da posle testiranja kandidata mogu da konkurišu na više fakulteta istovremeno.

“Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine zemlje u Evropi koje nemaju državnu maturu. Ne očekujem otpore na univerzitetima”, rekao je Popović.

Foto: ilustracija

Izvor: N1

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: