Svetsko finale nedostižno zbog para

Grupa studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu plasirala se u finale međunarodnog takmičenja International Future Energy Challenge (IFEC), koje se u julu održava na Tajvanu. Studenti iz Srbije nadmetaće se u jakoj konkurenciji sa još osam ekipa, od kojih je većina sa američkih, kineskih i tajvanskih univerziteta, a naš tim je, pored studenata Univerziteta u Kelnu, jedini iz Evrope.

Ipak, učešće na ovom prestižnom takmičenju još uvek je neizvesno, jer našim studentima nedostaje novac. Za dosadašnji deo takmičenja i učešće u polufinalu, koje je u martu održano u SAD, bilo je potrebno oko 10.000 evra, što je sakupljeno, pre svega, donacijama kompanija. Još toliko treba sakupiti u narednih mesec dana. Deo novca za učešće u prethodnim fazama takmičenja obezbedio je Elektrotehnički fakultet, a studenti se nadaju pomoći države.

stud_ocp_w380_h253

IFEC je međunarodno studentsko takmičenje koje se održava svake godine i posvećeno je pronalaženju novih ideja i primeni savremenih tehnologija u cilju efikasnijeg korišćenja električne energije. Tema ovogodišnjeg takmičenja je projektovanje i izrada energetski efikasnog monofaznog AC/DC pretvarača velike gustine snage. Uređaj na kojem trenutno rade ima široku primenu u praksi, od industrije do telekomunikacija.

Izvor: Danas.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: