Sukob policije i studenata u Londonu

Studenti u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenuli su najveći studentski protest viđen na ulicama Londona od 2010. godine. Protest je okupio hiljade studenata i studentkinja kako bi demonstrirali protiv plana vlasti da se ukine sistem stipendiranja zahvaljujući kojem na hiljade studenata ima mogućnost da pohađa jedan od londonskih univerziteta.

Ovo je jedan od najvećih studentskih protesta u Londonu.

Studenti u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenuli su najveći studentski protest viđen na ulicama Londona od 2010. godine. Protest je okupio hiljade studenata i studentkinja kako bi demonstrirali protiv plana vlasti da se ukine sistem stipendiranja zahvaljujući kojem na hiljade studenata ima mogućnost da pohađa jedan od londonskih univerziteta. Bez ovog programa stipendija svaki treći student koji ostvaruje pravo na studentsku stipendiju ne bi imao mogućnost za visoko obrazovanje.

Protest je prvenstveno zamišljen kao miran skup na kojem će studenti izneti svoju nesaglasnost sa spomenutim reformama i zalagati se za besplatne studije za sve svoje kolege. Pa ipak, došlo je do fizičkog sukoba kada je policija pokušala da zaustavi demostrante.

Tokom studentskih demonstracija 2010. godine takođe je došlo do sukoba između policije i studenata.

Organizatori protesta najavljuju nastavak borbe za besplatnim obrazovanjem i najavljuju masovni studentski protest u čitavoj zemlji koji bi trebalo da se održi početkom februara. Ukoliko bude uspešno realizovan, protest početkom februara biće najveći studentski protest ikada organizovan od strane studentskih organizacija u Velikoj Britaniji.    Foto: www.telegraph.co.uk

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: