Studenti u Srbiji za kiriju daju milione EUR

Mada preciznih podataka nema, procena je da se nekoliko desetina hiljada stanova ili soba u Srbiji izdaje studentima.

Oko 7.000 od ukupno 11.000 studenata Univerziteta u Kragujevcu prinuđeno je da pronađe privatni smeštaj.

U Studentskom domu ima mesta tek za 634 visokoškolca, pa su ostali prepušteni na milost i nemilost gazdaricama. Prema grubim računicama, samo za kiriju građani Kragujevca od studenata godišnje uzmu oko pet miliona evra. Iznajmljivanje kreveta za studenta ne računajući ostale troškove je oko 80 evra. Garsonjera se izdaje za 200 evra.

Iako tačnih podataka o broju stanova koje iznajmljuju studenti u Novom Sadu nema, procenjuje se da se godišnje u zakup uzme između 8.000 i 10.000 stanova u gradu. Prosečna cena kirije je oko 120 evra. Prema toj računici ,studenti godišnje ostave između 10 i 12 miliona evra. U domovima ima mesta za oko 2.100 studenata i oni za smeštaj godišnje plate oko 360.000 evra.

U Beogradu, gde je prirodno i najviše studenata iz drugih mesta u Srbiji, na cene smeštaja presudno utiču lokacija, kvadratura i način grejanja. Za sobu površine 20 metara kvadratnih u Resniku potrebno je izdvojiti 50 evra mesečno, dok se za sobu od 15 metara kvadratnih u centru plaća mnogo više. Slično je i sa cenama garsonjera, koje su najjeftinije u prigradskim naseljima, gde sa svim troškovima mesečno treba izdvojiti od 110 do 130 evra, u centru ili kod Arene od 250 do 400 evra.

Omiljeni izbor studenata, zbog odnosa cene i kvaliteta, jeste smeštaj na Karaburmi, u centru Zemuna, na Voždovcu ili Bežaniji.

Foto: ilustracija

Izvor: Blic/B92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: