Studenti se izborili za rešenje

Stotinjak novosadskih studenata mirnim putem iskazali su nezadovoljstvo ispred zgrade Filozofskog fakulteta. Grupa studenata koji čine Studentski front odlučila je da organizuje protest s ciljem da uprava Filozofskog fakulteta odbaci odluku donetu 12. oktobra, kojom se zahteva da studenti koji produžavaju master ili osnovne studije moraju da plate punu cenu školarine od 65.000 do 96.000 din. a ne 9.000 kao do sada.

U toku samog prostesta oglasila se i uprava fakulteta sa saopštenjem da organizacija Studenstki front pokušava da iskoristi Filozofski fakultet kao platformu sa koje medijima žele da pošalju poruku o svojim političkim ciljevima i da skup daleko prevazilazi zbivanja navedena kao povod za ovo okupljanje.

Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević-Sekeruš izjavila je pred studentima kako im fakultet neće tražiti novi indeks i kako su se potrudili da studentima izađu u susret.

dekanica

“Treba samo da se prijave na šalteru i podnesu zahtev za ponovni upis. Biće vam priznati svi ispiti, a pošto se školarina plaća na osam rata, mislimo da je sasvim korektno to što ćete nakon prve uplaćene rate odmah postati redovni student “, navodi dekanica i dodaje da nakon što studenti upišu godinu i steknu status redovnog studenta mogu da napišu molbu kojoj će sebe rešiti plaćanja ostatka školarine.

Prvi sekretar Studentskog fronta, Marko Šović kaže kako su navodi fakulteta da protest ima politički cilj, čista izmišljotina.

“Naravno da skup ima političke implikacije, ali mi nismo to istakli u prvi plan. Šta mi sad da radimo što je njihov politički sistem loš. Naglašavam sada da nismo podržani ni od kakve političke stranke”, podvukao je Šović.

protest2

U anketi koju je sproveo O radio studenti su jasno rekli kako ne žele da ih fakultet više pljačka i da nemaju viška novca da bacaju na birokratske poslove.

Da vas podsetimo, poslednjih nekoliko godina studenti svoje akademske godine tradicionalno započinju protestima. Ni ova godina nije bila izuzetak, pa je za veoma kratko vreme organizovana prva pobuna. Grupa studenata koji čine Studentski front odlučila je da organizuje prostest s ciljem da uprava Filozofskog fakulteta odbaci odluku donetu 12. oktobra, kojom se zahteva da studenti koji produžavaju master ili osnovne studije moraju da plate punu cenu školarine od 65.000 do 96.000 din. a ne 9.000 kao do sada.

Okupljanje počinje u 12 sati ispred zgrade Filozofskog fakulteta. Kako navode organizatori očekuje se miran protest i to je samo sledeća mera nakon jednomesečnog nerazumevanja uprave fakulteta. Tri govornika će pričati o problemima koje muče studente i nakon toga očekuju pregovore sa upravom. Prvi sekretar Studentskog fronta, Marko Šović kaže kako ne postoje večiti studenti u sistemu u kojem se obrazovanje naplaćuje.

“Svi se hvataju za tu informaciju o studentima osnovnih studija, a ovde je veći problem master studenti koji su u roku završili i sad studiraju samo tri godine i moraju da plate punu cenu školarine. Što se tiče ovih prvih, njih je malo jer su neki odustali, a oni koji ipak imaju želju da nastave su već odslušali predmete. Radi se o studentima koji nemaju novaca, moraju da rade i onda ne stižu da ispune svoje obaveze”, objašnjava Marko i dodaje da to ne znači da oni ne uče na vreme, već da nemaju novac da plate.

Pre samo jednu godinu studenti su vodili borbu za smanjenje ESPB bodova za budžet, povećanje broja ispitnih rokova i produžetak školovanja na budžetu onima koji studije nisu završili u roku. Poslednji protest ovog tipa desio se u oktobru prošle godine u Novom Sadu. Iako su tada mediji plasirali informaciju o velikom broju studenata koji su podržali protest svojim dolaskom, ipak se čini da se kolektivna volja studenata za borbu vremenom smanjila. Ove godine bitka se vodi za studente koji nisu uspeli u roku da završe studije, što podrazumeva 8 godina, i za studente na master studijama koji nisu završili u roku. Filozofski fakultet je 12. oktobra izdao saopštenje da će takvi studenti ove godine pri upisu morati da plate punu cenu školarine.

amf

Kako navode organizatori pre odluke da se organizuje prostest oni su razgovarali sa članovim Studentskog parlamenta međutim oni nisu uspeli da ispune njihova tadašnja očekivanja i tek nakon objave da će protesta biti, studentski parlament se aktivirao. Članovi Studentskog fronta na svom fejsbuk događaju navode kako ne mogu da veruju obećanjima uprave fakulteta, već im je potrebna potvrda saveta fakulteta. Predsednica parlamenta Tanja Golić negira navode nezadovoljnih studenata i podvlači da su sticajem okolnosti sazvali sastanak baš u vreme kada su krenule prve indikacije da će protesta biti.

“Pa i pre nego što su oni izneli svoje zahteve, mi smo reagovali. Kada je 12. oktobra izašlo obaveštenje da upis košta kao školarina, mi smo se složili da to treba sniziti jer studenti nisu na vreme obavešteni o ceni”, izjavila je Golić i dodala da je Studentski parlament odmah reagovao poslavši nekoliko molbi i da je zabluda da su reagovali samo zbog najavljenog protesta

Kako objašnjava Tanja Golić problem je što su uglavnom najglasniji oni koji najmanje rade i uglavnom nisu jasni u svojim zahtevima. Kroz razgovor sa parlamentom studenti nisu dali nijedan konkretan predlog koliko tačno novaca treba da iznosi obnova godine. Treba istaći da se ovi zahtevi tiču studenata koji su izgubili svoj status jer su premašili vremenski rok studiranja od osam godina. Golić kaže kako se tu većinski radi o studentima koji nisu dali više od polovine ukupnog broja ispita i da oni kao parlament ne žele da stvore situaciju u kojoj se odobrava beskonačno studiranje.

Foto: Studentski front/Oradio.rs

Izvor: Lea Kotlica/Oradio.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: