Studenti, nema više kopiranja udžbenika?!

Nedavno je osuđen vlasnik jedne novosadske fotokopirnice zbog umnožavanja udžbenika i njhovog prodavanja. Sasvim je izvesno da će nakon ovoga većina fotokopirnica morati da "promeni priču."

Vlasnik jedne fotokopirnice u Novom Sadu prva je “žrtva” Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji je stupio na snagu jo 2013. godine.

Osuđen je uslovno na godinu dana zatvora zbog neovlašćenog fotokopiranja i prodavanja udžbenika.

Njegova radnja se nalazi u blizini novosadskog Pravnog fakulteta, pa je uglavnom prodavao neovlašćene primerke izdanja njihovih profesora.

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu osnovnog suda, a vlasnik fotokopirnice je kažnjen zbog neovlašćenog korišćenja autorskih dela pet nastavnika Pravnog fakulteta – dr Mila Boškovića, dr Zorana Stojanovića, dr Maje Stanivuković, dr Petra Đundića i dr Dragane Milkov.

Osuđeni je nekoliko godina, bez dozvole, fotokopirao i prodavao udžbenike, što su potvrdila zaplenjena izdanja i svedočenja više kupaca.

Slično bi mogli da prođu i ostali vlasnici fotokopirnica u kojima se otvoreni, godinama, prodaju nelegalne kopije udžbenika.

Najtraženija izdanja su spremljena unapred i odmah mogu da se kupe, a manje traženi naslovi mogu da se naruče.

Prve krivične prijave protiv fotokopirnica podneo je i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

“Protiv pet fotokopirnica smo podneli krivične prijave”, kažu za “Večernje novosti” u pravnoj službi ovog fakulteta.

“Policija je izvršila uviđaj, zaplenila kompjutere i sada treba da, u odeljenju za visoko-tehnološki kriminal, utvrde čiji su sve udžbenici na hard diskovima, da bismo znali koliko je profesora oštećeno. Istraga je još u toku i čekamo epilog ovih slučajeva. Prijave smo podneli jer se krši zakon, oštećeni su pravni vlasnici autorskih prava, ali i budžet Republike Srbije, jer se na sva legalna izdanja plaća porez.”

Od stotina fotokopirnica koje posluju širom Srbije, desetine prodaju “na crno” nelegalna izdanja udžbenika za fakultete. Ipak su malobrojni oni koji su uhvaćeni u kršenju zakona. Pojedini su na oprezu, pa se nalegalna izdanja prodaju”ispod tezge”, dok drugi javno izlažu sve fotokopije koje se prodaju po nekoliko puta nižoj ceni od originala.

“Kupujemo fotokopije jer nam je jeftinije. Znamo da to nije legalno i da se krši zakon, ali nam je svaki dinar važan”, kažu za list Studenti Fakulteta političkih nauka

”Oko našeg fakulteta ima nekoliko fotokopirnica u kojima mogu da se kupe takva izdanja. Nije nikakva tajna da prodaju umnoženbe knjige za Fakultet političkih nauka i Fakultet organizacionih nauka.”

Slična situacija je i oko drugih velikih fakulteta.

Izvor: mondo.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: