Studenti mogu da prepišu četvrtinu tuđih radova

U nedostatku regulative za čitav Univerzitet, fakulteti primenjuju interne norme, pa se tako na Ekonomskom fakultetu toleriše da četvrtina rada bude preuzeta (spisak literature, opšte prihvaćene definicije), u master radovima granica je 10 odsto, a pet procenata u doktorskim tezama.

Plagijati, izuzetno bolna tema u akademskoj javnosti, neće se naći na dnevnom redu sednice Senata Beogradskog univerziteta, zakazane za sredu iako je to bilo najavljeno. „Vruć krompir“ pod nazivom „Pravilnik o postupku utvrđivanja plagiranja, autoplagiranja, izmišljanja rezultata i krivotvorenja“, 44 člana najvišeg stručnog tela Univerziteta već šest meseci prebacuju za neku od narednih sednica. Doduše, u međuvremenu su prvi put u univerzitetske propise uneli plagijat kada su u pitanju studenti i pooštrili kriterijume za izradu doktorske disertacije. Mnogi, međutim, sve ovo tumače odsustvom prave želje da se profesori obračunaju sa „mangupima“ u svojim redovima i da im je ipak lakše da to pre svega učine u redu studenata.

Zvanično obrazloženje za ovoliko kašnjenje stiglo je od rektora BU, prof. dr Vladimira Bumbaširevića, koji je objasnio da su fakulteti imali mnogo primedbi na predloženi pravilnik.

Dok se čeka da Senat pravilnikom uredi ovu materiju, neki od najvećih fakulteta BU razvili su vlastite načine i pravila borbe protiv plagijata. O lovcima na plagijate sa Elektrotehničkog fakulteta „Politika” je već pisala, a zanimljivo je i iskustvo Ekonomskog fakulteta, jednog od najmasovnijih društvenih fakulteta u Srbiji, budući da se pisanje radova razlikuje od onog na tehničkim fakultetima.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM I DIGITALNOM IZDANjU POLITIKE

Izvor: Politika

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: