Studenti i clanovi Odbora o izmenama u visokom obrazovanju

Delegacija studenata Univerziteta u Beogradu razgovarala je danas sa članovima Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i formiranju udruženja studenata u Čačku, saopšteno je iz parlamenta.

Aktivno učešće studenata u izradi zakonodavnog okvira stvoriće efikasan i uređen sistem visokog obrazovanja u Srbiji, zaključeno je u razgovoru.

Članovi studentske delegacije izneli su predloge za izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koji se, između ostalog, odnose i na finansiranje iz budžeta za studente generacija 2014/2015. i 2015/2016. koji su u toj školskoj godini ostvarili 48 ESPB.

Takođe, predložili su i izmene koje se odnose na veće prisustvo predstavnika studentskih organizacija u organima odlučivanja visokoškolskih ustanova, na aktivno učešće u razmatranju reforme studijskih programa, analiza efikasnosti studiranja, kao i na utvrđivanje broja ESPB bodova.

Članovi delegacije najavili su osnivanje udruženja studenata u Čačku kao i organizovanje humanitarnog regionalnog studentskog festivala, koji će okupiti studente svih univerziteta u Srbiji i regionu, sa ciljem povezivanja mladih kroz kulturu, umetnost i sport, navedeno je u saopštenju.

Zamenik predsednika Odbora Ljubiša Stojmirović naglasio je, kako jen navedeno u saopštenju, da su učestali susreti Odbora sa studentima znak da postoji opšte interesovanje i volja njegovih članova da se položaj studenata na svim univerzitetima u Srbiji popravi. Osvrćući se na predloge koje su članovi delegacije izneli, Stojmirović je zaključio da, u skladu sa funkcijama koje obavljaju, treba da se zalažu za uspostavljanje čvršće saradnje sa visokoškolskim ustanovama, koja će isključivo biti u interesu studenata koje predstavljaju.

Član Odbora Marko Parezanović ukazao je na to da je sistem taj koji bi trebalo da štiti interese studenata i da bi oni trebalo aktivno da budu uključeni u izradu propisa kojima se definiše njihov status.

Dodao je da je neophodno uspostavljanje intenzivnije saradnje izmedju nadležnih institucija i studentskih organizacija, kako bi se zajednički stvorio efikasan zakonodavni okvir i obrazovni sistem koji je u interesu svih studenata. Zaključio je da će kao narodni poslanik iz Čačka, u okviru svojih nadležnosti, pružiti maksimalnu podršku studentima za realizaciju svih pomenutih aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Delegaciju studenata predstavljali su Bojan Milenković, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Pavle Nastić, predstavnik studenata u Senatu Univerziteta u Beogradu i Dušan Lazić, potpredsednik Studentskog parlamenta za međunarodne odnose Univerziteta u Beogradu.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: