Sastanak 15 dekana sa jednim pitanjem: Kako duplirati broj IT stručnjaka u Srbiji?

U Ministarstvu prosvete danas je održan sastanak dekana 15 tehničkih fakulteta, u okviru priprema za realizaciju akcionog plana ministarskog tima Vlade Srbije sa ciljem dupliranja broja IT stručnjaka u Srbiji.

Ministarski tim vlade za podsticaj razvoja IT sektora pripremio je Akcioni plan čiji je cilj da se u narednih pet godina broj školovanih IT stručnjaka sa sadašnjih 1.500 godišnje poveća na 3.000.

Kako je rekla pomoćnica ministra za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić, Vlada je za narednu godinu pripremila oko devet miliona evra za tri strateške mere koje resorno minisarstvo planira da realizuje u saradnji sa fakultetima i ostalim ministarstvima.

Prva od te tri mere je, kaže Mandić, pokretanje istarživačkog fonda za profesore i saradnike na fakultetima koji će razvijati inovirane studijske programe u oblasti IT kroz uključenje stručnjaka iz privrede na konceptu dualnog obrazovanja.

Za tu namenu, navela je ona, Vlada će izdvojiti 900.000 evra.

Sledeća mera je vezana za povećanje upisnih kvota, a kako je najavila, na sastanku će se razgovarti kakvi su uslovi za akreditaciju i povećanje dozvole za 15 tehničkih fakulteta.

Treća mera o kojoj će biti reči, kaže ona, tiče se rešavanja prostornih problema sa kojima se ti fakulteti suočavaju.

“Ministar Šarčević već vodi razgovore o privođenju nameni dve kasarne u Nišu za potrebe tehničkih fakulteta u tim univerzitetskim centrima”, izjavila je Mandić i dodala da resorno ministarstvo radi na rešavanju tog problema i u Beogradu, Nišu i Čačku.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Zoran Jovanović prisustvovao je sastanku i tom prilikom izjavio kako je dobio obećanje da će ETF, koji je godinama “kuburio” s prostorom, sada dobiti rešenje tog problema.

Kako je rekao, najviše njihovih studenata žele da odu u uspešne kompanije poput Majkrosofta i Nordeusa, gde su interesantni poslovi ali i vrhunske plate zbog čega, iako bi te ljude, kako je rekao trebalo zadržati kao saradnike u nastavi, a za to, naveo je, potrebna je pomoć države.

Dekan fakuteta inžinjerskih nauka iz Kragujevca, Dobrica Milovanović istakao je da je ovaj Akcioni plan dosaao u pravo vreme za njegov fakultet koji je prošle godine kada je upisao prvu generaciju, imao interesovanje tri prema jednom slobodnom mestu.

Kako je naveo, njima prostor nije problem, ali treba zaposliti nove nastavnike i broj slobodnih mesta za studente.

Rade Doroslavački, dekan Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, rekao je da je potrebno da se promene zakonska rešenja poput onih da se smanje davanja IT sektoru i da se pooštri kontrola sive ekonomije, te da će tako IT sektor automatski napredovati.

“Imamo tržište da sutra možemo da zaposlimo još nekoliko hiljada inženjera, ali treba ih stvoriti”, naveo je on i dodao da je problem njegovog fakulteta nedostatk prostora.

Taj problem se, kaže Doroslavački rešava, zgrada za FTN se gradi i biće gotova za dve godine.

Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, rekao je kako je najveći problem na njegovom fakultetu manjak mesta za zainteresovane studente, ali da je zahtev za resavanje tog problema upućen Ministarstvu, te da očekuje da se i taj problem reši.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: