REKTORAT PODRŽAO AKADEMCE Studentima obećan sastanak sa dekanima

Bolonjci upisani 2006, 2007. i 2008. godine dobili su danas obećanje rektorata da će biti sazvan sastanak sa dekanima fakulteta posle današnjeg protesta akademaca u 12 sati ispred zgrade Rektorata na Studentskom trgu, jer određeni fakulteti nisu usvojili preporuku Ministarstva da završe studije pod uslovima u kojim su upisali.

Oko stotinu studenata u organizaciji Studenskog pokreta okupilo se oko 12 sati ispred zgrade Rektorata beogradskog univerziteta kako bi izneli svoje nezadovoljstvo povodom kako navode svog nezavidnog položaja.

– U Srbiji ih ima oko 2.500 studenata koji su istom problemu kao mi. Ministar je poslao dopis univerzitetima, koji su ga prosledili fakultetima. Problem je nastao jer nisu svi fakulteti postupili po tom dopisu. Dokument shvataju kao preporuku iako u dopisu reč “preporuka” nije navedena, već “potrebno je da..” se sporvede da svi imamo iste uslove studiranja – Vanja Đakov, student Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

To podrazumeva da akademci dobiju jednu godinu produžetka i ostanu na starom programu, da plaćaju samo regularne administrativne troškove, a ne ponovni upis koji košta i do 150.000 dinara.

Kako navode obraćali su se ministru više puta, koji je stao uz njih i obećao im razgovor sa rektorom i dekanima. Posalt je i drugi dopis, ali se ništa nije promenilo, zbog čega su organizovali protest.

Ipak, skup je urodio plodom ili bar sledećim korakom. Rektor je primio zahtev i reako studentima da je saglasan sa njihovim zahtevima, te će sledeće srede da sazove kolegijum dekana da im izloži predlog studenata.

Protest je protekao mirno, bez ikakakvog remećenja saobraćaja, a skup je obezbeđivala policija.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: