Reforme obrazovanja duplo duže od redovnih studija

Studenti su inicirali, ministarstvo usvojilo, skupština podržala.

Pred poslanicima je izmena Zakona o visokom obrazovanju i predlog da se večitim studentima za dve godine produži rok za sticanje diplome.

Većina je najavila podršku izmenama zakona.Reforma visokog obrazovanja u Srbiji traje duplo duže nego što redovni studenti imaju rok da završe studije. Ni posle deset godina sprovođenja, Bolonja nije uspela one večite da natera da požure i diplomiraju.

“Razlozi su životni, raznorazni. Činjenica je da ima veliki broj ljudi, svi ti ljudski razlozi su jedna deo priče, drugi deo priče je da je zakon u to vreme kad je donošen da je dat dupli broj godina da se završe studije po starom modelu. Onda sam ja saznao od studenata da mnogi fakulteti nisu u isto vreme počeli da primenjuju taj propis. Onda smo saznali da je negde oko 65% fakulteta za to da se produži jer jednostavno bi došli u situaciju da nas preko 4000 ljudi s razlogom tuže za neku nastalu štetu njima lično”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

“Želim da zahvalim i ministarstvu i vladi koji su imali sluha za studente jer definitivno došlo je vreme da institucije koje se bave obrazovanjem imaju više sluha za studente te da na neki način siđemo među njih i osetimo šta su njihovi stvarni problemi”, rekao je Muamer Zikorlić, predsednik Odbora za obrazovanje.

Opozicija najavljuje da će podržati produžetak roka za studente koji su upisali fakultet po starom programu, zamerke imaju na sam zakon.

“Mi smo protiv bolonjskog sistema obrazovanja i smatramo da je toključna reforma koja treba da se desi. Naravno da treba podržati studente koji treba da završe svoje školovanje ali mislim da ovakvim jednokratnim aktivnostima praktično se ništa ne poboljšava visoko obrazovanje u Srbiji”, rekao je lider Dveri Boško Obradović.

“Imamo za to razumevanje, ubacujuću se rekla bih u njihove cipele svakodnevice i svega onoga što kroz opravdavajuće okolnosti remeti njihovo redovno studiranje međutim ono sa čim niti možemo da se složimo niti za to imamo razumevanja jeste apsolutno diskriminatorski odnos predlagača koje je predložilo amandmansku izmenu zakona kojom se produžava period studiranja predbolonjaca a to nije uradila za magistrante i doktorante predbolonjce”, navela je Marinika Tepić iz LSV.

“Nisu oni krivi što se nisu snašli u haosu visokog obrazovanja koji vlada Srbijom već evo nekoliko godina zaredom, od 2012. do danas strategija koju je usvojila čak i ova vlada ništas e nije implementiralo, ništa se nije sistemski rešavalo, ovo su ad hoc izmene mi smo toga svesni, podržali smo produžetak roka za one koji su upisali po starom programu “, naveo je Balša Božović iz DS.

Izmene Zakona o visokom obrazovanju odnose na 4.000 takozvanih starih studenata. Izmenama zakona biće omogućeno studentima da se u narednoj godini finansiraju iz budžeta, ako su u školskim 2014/2015. i 2015/2016. ostvarili 48 bodova.

Foto: ilustracija

Izvor: B92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: