Prvi “bolonjci” ipak moraju na reupis?

Uprkos "buni" prvih bolonjskih generacija što ih Skupština Srbije nije tretirala na isti način kao i tzv. večite studente, svi bolonjci će morati da idu na reupis, a ne na produženje roka za studiranje, piše danas beogradska štampa.

Bolonjci, koji sad najavljuju i masovni protest za iduću nedelju, tvrde da se većina fakulteta odlučila na produženje za još godinu dana studija, u skladu sa preporukom ministra prosvete uz minimalne troškove, dok je samo 12 fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Niša išlo na reupis, što u njihovom slučaju znači ogroman dodatni trošak, nove ispite i vraćanje na četvrtu ili čak i na treću godinu studija, piše “Politika”.

Dekan beogradskog Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović izjavio je za list da je do zabune prvo došlo jer je dopis ministra nazvan u javnosti “obavezujuće uputstvo”, a zapravo je bilo reči samo o “obaveštenju i informaciji o skupštinskoj raspravi i stavu Odbora za obrazovanje” koje je poslato svim dekanima.

Dakle, tvrdi dr Avramović, BU je primio taj dopis k znanju i odlučio da će postupati u skladu sa zakonom i da neće kršiti svoj statut. Drugi problem je mnogo važniji i to je ono što ni studenti ne shvataju:

“Ukoliko fakultet ne bude uradio reupis, univerzitet neće moći tom studentu da izda diplomu. Dakle, pravno gledano i po zakonu, to je jedini mogući način da se ostane u statusu studenta i na kraju stekne diploma. Da je Zakon o visokom obrazovanju izmenjen, to bi onda i fakulteti poštovali, ovako su se dekani našli u ‘klinču’ između pogrešno u javnosti shvaćenog pisma ministra i onoga što nalaže zakon”, rekao je Avramović za “Politiku”.

On dodaje da je odluka Saveta i Senata Beogradskog univerziteta, dakle svih dekana, da zakon mora da se poštuje i naglašava da reupis znači samo nadoknadu administrativnih troškova. To, na primer, u slučaju Pravnog fakulteta znači od pet do 10.000 dinara.

On podseća da je generacija 2006. reupisana uz mnogo truda fakulteta da im se to omogući, iako im je zakonski istekao studentski staž i da su studenti tada bili jako srećno. Sad je na većini fakulteta gotovo 80 odsto generacija 2007. takođe reupisano, a generacija 2008. ima još godinu dana da završi studije u zakonskom roku.

Do problema je došlo, priznaje, zato što su pojedini fakulteti zaista naplaćivali ogromne iznose koji su preko 100.000 dinara za reupis, zato su studenti i reagovali, a pismo ministra je po tumačenju dekana Avramovića trebalo samo da skrene pažnju fakultetima da iznose koriguju.

U tom smislu i dekani su se usaglasili da će što je više moguće smanjiti troškove reupisa, piše “Politika”. Sad je zauzet stav da treba da se naplaćuju samo administrativni troškovi i slušanje novih ispita, ako postoji u studijskim programima. Neće se naplaćivati priznavanje ispita položenih na istom fakultetu.

Iskustva studenata su međutim drugačija. Oni tvrde da nije tačno da su svi iz 2006. reupisani, da je bilo slučajeva da su fakulteti samo produžili rok za završetak studija i da je do najvećeg raslojavanja u tretmanu fakulteta prema studentima došlo u slučaju generacije 2007. Pri tom su se i cenovnici i načini priznavanja i dodavanja ispita razlikovali od fakulteta do fakulteta i od univerziteta do univerziteta.

Varijanta reupisa, kako su rekli studenti, može da bude i do 150.000 dinara – plaćanje ispisnice, upis, novi bodovi, plaćanje pune školarine (imaju samofinansirajući statu u slučaju reupisa), svaki nepoloženi i dodati predmet moraju da se slušaju, i vežbe i predavanja.

Studenti ne mogu da razumeju ni argumentaciju pojedinih fakultetskih uprava da su generaciju 2006. reupisali prošle godine, jer tvrde da većina fakulteta to ipak nije uradila.

Na osnovu spiska, koje su studenti dostavili ministru prosvete, reč je o najmanje 12 fakulteta, uglavnom u Beogradu, piše “Politika”.

Izvor: Mondo

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: