PROTEST STUDENATA MATEMATIČKOG FAKULTETA Traže više rokova, a niže školarine

Studenti su se ponovo pobunili - ovog puta mesto protesta je Matematički fakultet u Beogradu, a povod peticija koju je potpisalo više od hiljadu studenata, ali koju Nastavno-naučno veće fakulteta nije podržalo.

– Veće je u razmatranje uzelo samo prvi zahtev peticije koji niko od članova nije podržao, dok su za ostale zahteve smatrali da trenutno nije vreme da se o njima raspravlja, tako da oni nisu ni uzeti u razmatranje. Upravo ovo ignorisanje studentske peticije, potpisane od strane više od 1.000 studenata, je povod protesta – ističu studenti ove ustanove.

 

Prvi protest studenata održan je 22. decembra i okupio je oko 150 studenata, ali po rečima akademaca odgovora nije bilo.

– Niko od profesora se toga dana nije oglasio. Krili su se, što po svojim kabinetima, što po kancelarijama uprave, pri čemu su radnici fakulteta konstantno ubeđivali studente da u prostorijama uprave nema nikog. Kasnijim izlaskom profesora iz istih i njihovim potpunim ignorisanjem protesta, takve izjave su se pokazale netačnim – odlučni su studenti.

Studentski zahtevi odnose se prvenstveno na preuređenje ispitnih rokova, tako da se ukupan broj mogućnosti za polaganje ispita poveća na pet i da se vreme čekanja za polaganje ispita minimalizuje. Trenutna situacija studentima pruža četiri šanse za polaganje predmeta, ali je model ispitnih rokova takav da u januaru mogu polagati ispite iz prvog semestra, u junu ispite iz drugog, dok je septembarski rok – mešoviti. Apsolventskih rokova na Matematičkom fakultetu nema. Osim toga, peticijom je pokrenuto i pitanje školarine, te je jedan od zahteva i smanjenje cene školovanja sa 129.000 na 120.000 dinara godišnje, kao i uvođenje popravnih kolokvijuma.

Foto: www.matf.bg.ac.rs

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: