Problemi studenata Filološkog

Studenti starijih godina Filološkog fakulteta zabrinuti su da zbog kasnog upisa na godinu ne mogu da izaberu izborne predmete koje žele.

Upis na Fakultet za studente druge, treće i četvrte godine počinje tek 19. oktobra za samofinansirajuće, a tek 26. oktobra za studente koji se finansiraju iz budžeta.

Iako su već krenuli na predavanja, izborne predmete ne mogu da izaberu sve dok se zvanično ne upišu na novu godinu.

– Brucoši su već uveliko upisani što znači da oni danima već imaju prava da se prijavljuju na izborne predmete koji su namenjeni za sve nas. Na tim predmetima je ograničen broj mesta, a oni su se već prijavili na većinu predmeta koji nas zanimaju – kaže M.G., studentkinja druge godine ovog fakulteta.

Ona dodaje da upravo zbog toga, ona sada mora da bira neki od predmeta koji nemaju veze sa njenim poljem interesovanja i obrazovanja.

– Ja sam na katedri za Francuski jezik, a jedan od izbornih predmeta će mi biti Uvod u turkologiju jer na njemu ima mesta. Moraću to da učim iako me ne zanima – kaže M.G.

Do ovog problema došlo je zbog sedmog ispitnog roka za koji su se studenti borili i koji im je bio odobren, međutim on je zatim pomerio datum upisa na fakultet.

– Ne mogu da obnovim ni studetsku karticu jer još nisam upisan iako su predavnaja odavno počela. Zabrinut sam i da li ćemo moći na vreme da konkurišemo za dom, s obzirom da konkurs traje još samo četiri dana nakon upisa – kaže student Filološkog.

Ovo nije jedini problem studenata na ovom fakultetu. Kako kažu, posebno ih je uznemirila informacija da na katedrama za strane jezike više neće biti lektora.

– Koliko znamo lektori su dobili otkaze jer je Ministarstvo prosvete uskratilo sredstva za njihovo plaćanje, pa ih je onda plaćao fakultet iz sredstava koja su ograničena. Fakultet se borio za njihov ostanak na postojećim radnim mestima, ali je Ministarstvo kasno donelo odluku o promeni zakona i ostavilo premalo vremena za pokretanje potrebne papirologije. Neki strani lektori su izgubili svoje radno mesto, nečija mesta su neizvesna, a postoji mogućnost da onima koji ostanu plata za oktobar bude ukinuta – objašnjavaju studenti.

Zbog ovog problema mnoga predavanja koja su držali lektori su otkazana i studenti se boje da im neće biti nadoknađena.

– I profesori sami kažu da nije isto kada nam predavanja drže oni i kada to rade lektori kojima je taj strani jezik zapravo maternji. Nismo svi u mogućnosti da strani jezik usavršavamo u inostranstvu i lektori su za mnoge od nas jedini izvorni govornici sa kojima dolazimo u susret tokom rada – kažu studenti.

Dekanka: Studenti će moći da izaberu željene predmete

Dekanka Filološkog fakulteta dr Aleksandra Vraneš, međutim, kaže da razloga za brigu nema jer će lektorska vežbanja stranih lektora početi u punom obimu već sutra, 15. oktobra.

Prema njenim rečima problema nema ni sa prijavljivanjem na izborne predmete.

– Prijavljivanje izbornih predmeta traje do 15. novembra. Upis studenata starijih godina završava se 27. oktobra. Studenti će moći da izaberu željene predmete.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: