Pravni u Kragujevcu: Ništa od otključane godine

Studenti Pravnog fakulteta više godina pokušavaju da izbore takozvano "otključavanje godine", a konačno su i naišli na volju Uprave i profesora da ovu temu razmatraju. Predlog za "uslovno otljučavanje" je odbijen na sednici Naučno-nastavnog veća. Mirno okupljanje studenata u holu tokom sednice, završilo se skandaloznim ponašanjem na relaciji studenti-profesori, a na površinu je ponovo isplivala netrpeljivot između studentskih organizacija.

Dok se vladajuća većina u Parlamentu, Udruženje i Unija studenata prava, zalaže za “uslovno otključanu godinu”, opozicija, Studentska Asocijacija Pravnog fakulteta, zalaže se za “bezuslovno otključanu godinu”. “Bezuslovno otključana godina” znači da bi studenti koji prenesu ispite u narednu godinu mogli da polažu sve bez ikakvih uslovljavanja. “Uslovno otključana godina” znači da bi postojali uslovni predmeti. Međusobno nisu mogli da pronađu kompromis oko jedinstvenog modela sa kojim bi izašli pred komisiju, pa se glasalo o predlogu većine.

“Predlog Asocijacije o bezuslovno otključanoj godini odbijen je pre mesec dana u Parlamentu, a kada sam još pre pet meseci taj princip pominjao dekanu, rekao je da nema ni govora. Zato smo izašli sa predlogom o “uslovnom otključavanju”, koji je, nažalost, sada odbijen, a i to je diskutabilno. Predstoji da dekan obrazuje novu komisiju, koja će da izradi predlog o kome će se opet glasati”, kaže Jovanović.

“Kad bi godina bila “bezuslovno otključana”, student sa 37 ESPB poena mogao bi da bira koje predmete hoće da sluša u narednoj godini i da za toliko plaća školarinu (jedan ESBP iznosi 1300 dinara) na već postojeću koja iznosi 75.000 dinara, jer nije “upao” na budžet. Prenosili bi se najteži predmeti, u završnu godinu svi bi ušli sa najobimnijim predmetima, a mogli bi i da se polažu po nelogičnom redosledu, bez toga kako se nadgrađuju jedan na drugi i koji je čija osnova”, objašnjava Jovanović razloge protiv “bezuslovno otključane godine”.

Studentski Parlament Pravnog fakulteta u Kragujevcu vec duze vreme iscrpno radi na pitanju “otkljucavanja godine”. Naime, formirana je komisija koju su sacinjavli profesori ovog fakulteta sa ciljem izrade predloga odluke za “otkljucavanje godine”. Predlog je dostavljen dekanu,nakon cega je predlog prosledjen katedrama da daju svoje misljenje, a potom se predlog trebao naci na dnevnom redu NN veca. Pocetkom decembra je doneta odluka da se na sednici NN veca, zakazanoj za 26.12. ipak nece staviti na dnevni red pitanje “otkljucavanja godine”. Studenti ujedinjeni dogovorili su se da krenu u mirne proteste 26.12. u vreme odrzavanja sednice. U jednoj mirnoj i akademskoj atmosferi okupili su se studenti i izrazili svoje nezadovoljstvo.Dekan Prof.dr Stanko Bejatovic obratio se studentima i obecao “otkljucavanje godine” do oktobra 2017. Oko termina nisu postignuti dogovori. Ne postoji ni jedna prepreka da godina bude otkljucana i na Pravnom fakultetu u Kragujevcu jer je to ucinjeno i na Pravnom u Beogradu, Nisu kao i na ostalim fakultetima u sastavu Univerziteta u Kragujevcu. Ovo je borba ne samo za nas koji trenutno studiramo vec i za buduce generacije. Pored izuzetno teskih i obimnih ispita,otkljucana godina bi sigurno bila olaksica mnogim studentima.

– studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Sa druge strane, iz Asocijacije, čijih predstavnika nema u komisiji, tvrde da je predlog većine, koju nazivaju i produženom rukom profesorskog kadra, prividno otključavanje, samo na papiru, i to iz političkih interesa. “U predlogu koji je svima nama predstavljen, možemo videti da su predmeti sa najmanjom prolaznošću, kao i oni koji nose najveći broj ESPB poena, i dalje uslovni, te bez njih svakako ne bismo mogli da polažemo ispite iz naredne godine. Otključavanje godine, prema planu ove komisije, zapravo samo omogućava polaganje izbornih predmeta, i nekolicinu drugih bezuslovnih, dok ćemo one najobimnije, koji se zapravo i najčešće “prenose”, morati da položimo kako bismo mogli da polažemo ispite iz naredne godine”, saopštila je Asocijacija.

Vladajuća većina u holu fakulteta organizovala je, prvobitno zamišljeno, mirno okupljanje studenata tokom trajanja sednice Načuno-nastavnog veća. “Okupili smo se kako bi profesorima skrenuli pažnju na zajedništvo”, izjavio je za naš portal predsednik Parlamenta, Stefan Jovanović. Ipak, sve je na kaju ispalo “kao cirkus”. Završilo se neprimereno, teškim rečima na relaiciji studenti-profesori, kako na sednici, tako i van, skandiranjem dekanu, lupanjem, studenti u holu su ironično zahvaljivali učesnicima sednice i ispratili ih isto takvim aplauzom, prozivkama.

Za otključavanje definitivno jesu svi studenti, ali su okupljeni u holu bili podeljenih mišljenja o tome kako do njega doći. Čini se da je većinu ipak nakon svega bilo sramota što se mirno okupljanje pretvorilo u neprimereno, nepristojno ponašanje. Pojedini strahuju da će izazvati gnev profesora i da će ispaštati najviše oni koje ne zanimaju međusobna razračunavanja organizacija, osećajući se izmanipulisanima i dovedenima u zabludu. Neke je posebno nerviralo što su se među okupljenima našli i studenti drugih fakulteta, smatrajući da prave gužvu i da ih se ovo ne tiče. Istini za volju, neki su, mada vidno u manjini, ipak za to da se po svaku cenu izdejstvuje otključavanja, makar, kako kažu, upadali na svaku narednu sednicu Naučno-nastavnog veća i time pokazali neustrašivost.

Izvor: www.infokg.rs

Izvor: Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: