Počelo prijavljivanje brucoša za mesto u domu

Uslov za dobijanje nekog od oko 1.200 mesta jeste da su studenti na prvu godinu fakulteta upisani na teret budžeta.

Studenti iz unutrašnjosti, koji će od oktobra zauzeti mesta u slušaonicama i amfiteatrima fakulteta i viših škola, mogu do 15. septembra da konkurišu za smeštaj u nekom od domova Studentskog centra. Uslov za dobijanje nekog od oko 1.200 mesta jeste da su brucoši upisani na teret budžeta.

Najviše soba za studente prve godine ima u „Karaburmi”, a u ponudi će biti i domovi „Patris”, „Vera 2”, „Studentski grad” i „Žarko Marinović”, kaže Miroslav Sarić, pomoćnik direktora za studentski standard Studentskog centra.

Dok se najjeftiniji stanovi teško mogu naći po ceni nižoj od 150 evra mesečno, u koju nisu uračunati dodatni troškovi za struju i komunalije, novi stanari studentskih domova „kiriju” će plaćati od 1.200 do 1.600 dinara u zavisnosti od toga sa koliko cimera će deliti prostor.

Već 16. septembra biće objavljena preliminarna rang-lista, a po isteku roka od osam dana za primedbe i prigovore, 23. septembra konačno će se znati ko će predstojeće školske godine živeti u domu. Ključeve svojih soba devojke će dobiti na raspodeli 29. septembra, dok će dan kasnije i momci saznati ime doma i broj sobe koje su dobili.

Studenti koji ostanu „ispod crte”, a pripadaju nekoj od društveno osetljivih grupa, imaće još jednu šansu, kaže Sarić. Oni od 26. septembra do 3. oktobra mogu podneti zahtev za posebno rangiranje uz koje će priložiti dokumentaciju koja potvrđuje njihov status. U te kategorije spadaju deca iz materijalno ugroženih i jednoroditeljskih porodica i deca bez roditeljskog staranja, pripadnici romske nacionalne manjine, studenti sa invaliditetom, hroničnim bolestima ili rekonvalescenti, akademci čiji su roditelji nestali ili kidnapovani na Kosovu i Metohiji ili prostorima bivše SFRJ, izbeglice i raseljena lica na teritoriji Srbije i povratnici po sporazumu o readmisiji ili deportovani studenti.

Rok za useljenje brucoša je sedmi oktobar.

Komplet ishrana 5.210 dinara mesečno

Svakodnevna ishrana u menzi, koja podrazumeva doručak, ručak i večeru, košta dodatnih 5.210 dinara mesečno, s tim što akademac nije u obavezi da uplati kompletno sve obroke. A da bi mogao da uplati hranu, potrebno je da ima studentsku karticu na koju imaju pravo svi budžetski studenti.

Potrebna dokumenta:

  • prijava za prijem (kupuju prilikom konkurisanja)
  • overene fotokopije svedočanstava iz srednje škole
  • uverenje da je student prvu godinu upisao prvi put na teret budžeta (uzima se na fakultetu ili u visokoj školi)
  • uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice od prvog januara do 30. juna 2016. godine (overava ga nadležni opštinski organ mesta odakle je student)
  • indeks i lična karta na uvid

Brucoši moraju lično da se prijave na konkurs jer će se u domu „Karaburma” fotografisati za izradu kartice koja će im biti neophodna za život u domu – izlazak i ulazak, plaćanje ishrane, korišćenje veš-mašina… Vađenje ovog dokumenta košta 2.000 dinara.

Foto: www.sc.rs

Izvor: www.politika.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: