Počela trka za mesto u domu

Mesec dana života u domu studente košta od 1.100 do 1.900 dinara, ali neće svi biti te sreće da dobiju sobu. Trka za mesto traje do 15. septembra.

Kao i svake godine, studenti će prolaziti kroz pravu dramu iščekujući da li će da “upadnu“ u dom, a kako i ne bi kada ih smeštaj za ceo mesec izađe minimum deset puta jeftinije nego život sa cimerom u iznajmljenom stanu.

– U Beogradskim domovima biće mesta za oko 1.100 brucoša. Konkurs za prijem brucoša počinje 1. septembra i traje do 15. septembra, a dva, tri dana pre nastave, koja počinje 1. oktobra, oni koji budu ispunili kriterijume dobiće ključeve soba. Za brucoše u Beogradu najviše mesta ima u domovima “Karaburma”, “Patris Lumumba”, “Vera Blagojević” i nešto u četvrtom bloku “Studentskog grada” – kaže Miroslav Sarić, pomoćnik direktora Studentskog centra Beograd.

Uslov je da student prvi put upisuje prvu godinu studija i da je na budžetu, a boduje se prosek ocena iz srednje škole i prosek primanja po članu domaćinstva.

– Svake godine prijavi se mnogo više studenata nego što ima mesta u domovima, a naše iskustvo pokazuje da su sigurni samo oni koji iz srednje škole dolaze sa prosekom 5.0 – kaže Sarić.

Nakon objavljivanja rang liste, studenti imaju osam dana za žalbe, a kako saznajemo, oko 30 odsto prijavljenih obično ostane ispod crte, ali se ona u međuvremenu pomera, jer stari studenti koji diplomiraju odlaze i oslobađaju mesta. Studenti koji dobiju mesto u domu u njemu imaju pravo da borave do 5. jula, a ukoliko žele da budu u domu i u letnjem periodu, od jula do 21. avgusta, moraju da plate ekonomsku cenu.

Slična je situacija u svim studentskim centrima u Srbiji, pa u Nišu dom dobijaju samo najbolji, dok u Kragujevcu u kome studira oko 12.000 studenata, od kojih je oko 7.000 iz drugih sredina, mesta u domu ima samo za svakog desetog.

Još jedna pogodnost koju imaju budžetski studenti je pravo na ishranu u studentskim restoranima po izuzetno niskim cenama. Naime, oni za 171 dinar dobijaju i doručak i ručak i večeru. U menzama mogu da se hrane i samofinansirajući studenti, s tim što oni doručak plaćaju 95, ručak 205, a večeru 175 dinara. Takođe, pravo na jedan obrok dnevno u restoranima imaju i studenti s prebivalištem u Beogradu.

Kalendar
Prijava za brucoše – od 1. do 15. septembra
Prijava za ostale studente – od 15. septembra do 31. oktobra

Dokumenta potrebna za konkurs
– prijava na konkurs
– uverenje da je prvi put upisana I godina studija na teret budžeta
– svedočanstva iz srednje škole ili overene fotokopije

 

BEOGRAD
1.100 mesta za brucoše
Cena smeštaja – 1.240 do 1.900

NOVI SAD
532 mesta za brucoše
Cena smeštaja – od 1.430 do 1.890

KRAGUJEVAC
103 mesta za brucoše
Cena smeštaja – od 1.248 do 1.860 dinara

NIŠ
184 mesta za brucoše
Cena smeštaja – od 1.100 do 1.300

Menza:

Doručak40 
Ručak72 
Večera59 
Ukupno na dan171
Ukupno za mesec dana5.130
Izrada kartice za obroke2.200 dinara
Žeton za pribor1.000 dinara

*sve cene su u dinarima

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: